Vervuild stukje Westzaan wordt weiland voor hobbyboer

Foto: Google Street View

Het college wil de ophoging van de grond naast Middel 102 in Westzaan legaliseren, zodat de eigenaar daar  hobbymatig dieren kan houden. De onbruikbare vervuilde bodem is er met schone grond bedekt. Zo’n ophoging is eigenlijk de bedoeling niet in het veenweidegebied, maar gezien de ligging van het perceel tegen de oprit van de A8 aan wordt het in dit geval toegestaan.

Onderdeel van de plannen van de hobbyboer is ook de plaatsing van drainaige en van veekeringen. De natuurvergunning is al binnen en ook al onherroepelijk. Het opknappen van het weiland heeft een positieve invloed op het leefgebied van de Noordse woelmuis. Er wordt namelijk een strook grond afgezet voor natuurontwikkeling en dat resulteert in een toevoeging van 540 vierkante meter nieuw territorium voor het beschermde diertje. Aan de vergunning is het voorschrift verbonden dat het terrein uit grasland dient te blijven bestaan.

 

‘Het oorspronkelijke vertrekpunt is een vervuild terrein voorzien van diverse opslag en niet bruikbaar als weidegrond voor dieren. Dat wordt met voorliggend plan hersteld,’ aldus het college. De huidige eigenaar heeft sinds de aankoop van het perceel al allerlei opruimwerk verricht om het weer bruikbaar te maken. Saneren van de vervuilde grond zou in principe wenselijker zijn geweest dan ophogen. aldus het college, maar specifiek voor deze locatie is er sprake van een beperkte en daarmee te aanvaarden aantasting van het landschap. ‘Bij een perceel dat rondom vrij ligt, zou ophogen direct te ervaren en een te hoge mate van aantasting zijn. Het belang om in dit geval het perceel weer als weiland te gebruiken tegenover een in onbruik geraakt perceel in verband met de vervuilde grond weegt zwaarder.’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen