Twee riviercruiseschepen voor Oekraïners bij Havenstraat

Eén van de schepen die naar Zaandam komt.
Eén van de schepen die naar Zaandam komt.
Foto: Gemeente Zaanstad

Er komen vanaf mei twee riviercruiseschepen naar Zaanstad voor de opvang van ongeveer 260 Oekraïense vluchtelingen. Ze gaan aanleggen bij de aanmeerplaats bij de Havenstraat in Zaandam.

‘We moeten ons realiseren dat er, figuurlijk in onze achtertuin een oorlog gaande is die grote invloed heeft op ons allemaal,’ aldus burgemeester Jan Hamming in een persbericht. De afstand van Zaanstad naar Kiev is maar iets meer dan 2000 kilometer, memoreerde hij vorige week al. ‘Dat is twee dagen met de auto en minder dan drie uur vliegen. Het zijn onze buren die hulp nodig hebben. De gevolgen van de oorlog staan bij ons op de stoep, letterlijk. Mensen, vaak vrouwen en kinderen, staan met een koffertje met wat spullen en die ziel onder de arm op treinstations in Nederland. Zolang de bommen vallen in Oekraïne slaan er alleen maar meer mensen op de vlucht. Dan moet Nederland, dan moeten wij, klaar staan en helpen.’

Vraag om begrip

Op de riviercruiseschepen kan snel opvang worden geregeld. ‘We proberen duidelijk en zorgvuldig te communiceren met de omgeving, maar we moeten tegelijkertijd snel knopen doorhakken en dat kan ervoor zorgen dat mensen zich soms overvallen voelen. We gaan er vanuit dat onze inwoners begrip hebben voor het feit dat we daadkrachtig handelen. De directe omgeving ontvangt vandaag een informatiebrief van de gemeente. Ook gaan we binnenkort met de bewoners in gesprek over de kansen die de opvang biedt of de zorgen die mensen erover hebben,’ aldus de burgemeester.

Binnenvaartplek minder

De gemeente zoekt in heel Zaanstad intensief naar opvangplekken voor Oekraïners die snel beschikbaar zijn. De vluchtelingen kunnen er in ieder geval één jaar blijven. Dat de riviercruiseschepen aanmeren op een binnenvaartligplaats aan de Havenstraat gaat wel ten koste van een ligplaats voor de binnenvaart. Het is de bedoeling dat de vluchtelingen uit Oekraïne die nu in de hal van Taets op het Hembrugterrein worden opgevangen zo veel mogelijk naar de schepen gaan.

Het Rijk heeft alle veiligheidsregio’s in Nederland verplicht zo snel mogelijk te zorgen voor opvangplekken waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven. Voor de regio Zaanstreek – Waterland betekent dit 2000 plekken, waarvan Zaanstad – als grootste gemeente – er ongeveer 1000 plekken voor haar rekening neemt. Taets is voor opvang beschikbaar tot 1 mei.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen