Wereldrecordpoging simultaan draaiende molens

Foto: Twitter / Hellen

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars viert het jubileumjaar zaterdag tussen 11:00 en 12:00 uur met een wereldrecordpoging ‘simultaandraaien’. Hoeveel molens in Nederland op enig moment draaivaardig zijn verschilt, maar het is de verwachting dat er meer dan 700 verdeeld over alle elf molenprovincies mee zullen doen. Daarbij zijn ook alle molens van Vereniging De Zaansche Molen.

De Nederlandse molenaars worden bijgestaan door vijftien collega’s in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije en zelfs in Nieuw Zeeland staat men midden in de nacht op om tegelijk met de molenaars in Europa de molen te laten draaiene, aldus het gilde. De teller van het aantal aangemelde molens stond bij de laatste tussenstand op 752 Nederlandse wind- en watermolens. ‘Deze recordpoging is nu reeds een groot succes en onderstreept de verbondenheid van het molenaarsgilde. Deze recordpoging is geen officiĆ«le Guinness Book of Records poging, maar zal gebruikt worden als referentie. In de toekomst willen we wel kijken of we in het Guinness Book met een gemeten record kunnen komen.’

Opleiding nieuwe molenaars

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars werd in Zaandam opgericht in 1972. Het is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen die zich ten doel heeft gesteld een opleiding te verzorgen voor mensen die monumentale wind- en watermolens willen laten draaien en/of ermee willen malen. Het gilde heeft meer dan 2600 leden. In de loop van haar bestaan hebben ruim 2300 kandidaten met succes examen gedaan. Hierdoor is het mogelijk dat vele honderden molens weer regelmatig draaien en/of malen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen