Zo’n 50.000 euro eigen geld nodig voor woninkje jonge alleenstaande

Foto: Clker Free Vector Images

Een alleenstaande starter met een modaal inkomen moet in Noord-Holland gemiddeld 82.000 euro eigen geld meenemen om een eerste huis van 60 vierkante meter te kunnen kopen. In Zaanstad is dat ‘maar’ 49.866 euro; in Amsterdam ruim een kwart miljoen, zo blijkt uit de Eigengeldkaart van vergelijkingssite Independer op basis van data van woonplatform Jumba.

In zeventien van de 47 Noord-Hollandse gemeenten hebben ‘vrijgezelle modale starters’ meer dan een ton eigen geld nodig voor een woning van 60 vierkante meter. Dit bedrag staat los van het maximale hypotheekbedrag én van het bedrag dat nodig is om te kunnen overbieden. Bij kopers boven de 35 jaar zal nóg meer eigen inleg nodig zijn, want zij hebben geen vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Het landelijke gemiddelde van de eigen inleg voor de groep jonge starters op de woningmarkt is 38.000 euro.

Vroeg sparen

‘Dit bedrag is nog extra bovenop de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking,’ zegt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer. Ook het nu gebruikelijke forse overbieden op een woning kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen: ‘Dat moet dus met eigen geld gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later.’

Bron: Independer

Nergens in Nederland leggen alleenstaande starters zoveel eigen geld in voor de aankoop van een woning als in Amsterdam. Single huizenkopers met een modaal inkomen hebben in de hoofdstad 253.846 euro eigen inleg nodig om een woning van 60 vierkante te bemachtigen. Ook in Laren (197.881 euro eigen geld), Landsmeer (171.732), Amstelveen (157.979) en Diemen (149.495 euro) hebben vrijgezellen een flinke zak geld nodig bovenop de maximale hypotheek.

Den Helder voordeligst

Anno 2022 zijn Noord-Hollandse woningen het ‘voordeligst’ in Den Helder. Als alleenstaande jonge starter met een modaal jaarsalaris van 38.000 euro leg je daar zo’n 4240 eigen geld in voor de koop van de eerste woning. Ook in Enkhuizen (4492) en Hollands Kroon (4493) hebben starters minder diepe zakken nodig voor een woning van 60 vierkante meter. Vergeleken met Zaanstad zijn Wormerland en Oostzaan veel onbereikbaarder voor deze groep: in Wormerland is een beginnetje van 73.493 euro op de eigen bankrekening nodig en in Oostzaan zelfs 130.050 euro.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen