Woningbouw ZVH aan Aris van Broekweg geen gelopen race

Foto: Google Street View

POV-raadslid Perry van der Velden vreest voor een nieuw participatiedebacle en wel voor de ondernemers aan de Aris van Broekweg in Zaandam, die geen sociale woningbouw in de achtertuin willen omdat ze daar in de toekomst door in de knel kunnen komen met hun bedrijfsvoering. Het college staat echter achter de plannen van woningcorporatie ZVH, de eigenaar van de braakliggende grond.

In 2019 sloten de gemeente en ZVH een intentieovereenkomst voor een haalbaarheidsonderzoek, dat gevolgd door een stedenbouwkundig voorstel. Het college wil in verband met het gigantische woningtekort snel verder met de procedure, voorbijgaand aan de eerder met de ondernemers gemaakte afspraak om eerst een integrale gebiedsvisie te ontwikkelen waarin alle belangen in kaart worden gebracht. Een aantal ondernemers twijfelt nu aan het niveau van de participatie en inspraak, stelt Van der Velden in schriftelijke vragen: ‘Zij worden wel geïnformeerd, maar voelen zich in tegenstelling tot de gedachte die bij de gemeente en het college leeft niet serieus genomen, niet gehoord, niet gezien als volwaardig gesprekpartner en niet gezien als belanghebbende in het kader van hedendaagse en toekomstige economische impact en bedrijfsvoering.’

Kort telefoontje

De intentie van het college om vooruitlopend op de gebiedsvisie al akkoord te gaan met Ruimtelijk Programma van Eisen voor de 104 sociale huurwoningen voor een- en tweepersoonshuishoudens die ZVH er wil bouwen is bij één van de ondernemers ‘ingeslagen als een bom,’ meldt Van der Velden, ‘ook al omdat dit de ondernemer met een kort telefoontje werd medegedeeld’. Hij noemt de gang van zaken haaks staan op een eerdere brief van het college aan het bedrijf Bosma & Bronkhorst, waarin staat dat de zorgen van die onderneming over het onvoldoende meewegen van haar belangen door Zaanstad worden gedeeld.  

Juridische stappen

ZVH heeft laten weten dat het participatieproces ’tot nu toe zeer moeizaam is verlopen’. Daar wil de POV meer over horen: zijn er inmiddels vervolggesprekken geweest en zo nee, waarom niet? Wat gaat het college eraan doen om dat proces vlot te trekken en haar belofte aan de ondernemers gestand te doen dat zij wél als voorwaardige gesprekspartners worden behandeld? De vragen van de POV bevatten ook een waarschuwing: het ontbreken van een door alle partijen gedragen, gemotiveerd en als constructief ervaren participatieproces kan leiden tot juridische stappen door de ondernemers.

 

 

 

 

 

 

 

-2-

 

In de RPvE worden de participatiesessies van eind 2019 aangehaald. Sindsdien zijn er geen officiële

vervolgsessies geweest behoudens individuele gesprekken met een enkele ondernemer. Dit is nu bijna twee en

een half jaar geleden waarin veel is veranderd , alleen maar te denken aan de ontwikkeling van de

Techniekcampus aan de Aris van Broekweg. Het on hold zetten van het voorliggende RPvE lijkt dus logisch en

noodzakelijk.

 

Vraag 5

Bent u het met mij eens dat het heropstarten, verdiepen en constructief aanpakken van het participatieproces

met alle betrokkenen noodzakelijk is? Zo ja, hoe, wanneer en met wie gaat u dit uitvoeren?

Zo nee, kunt u dit motiveren?

 

 

De Techniekcampus zal worden ontwikkeld aan de Aris van Broekweg. Sinds geruime tijd is het angstvallig stil

rondom deze ontwikkeling.

Vraag 6

Kunt u mij aangeven wat de huidige status is van de ontwikkeling van de Techniekcampus? Zo ja, wat is de

status, voortgang en planning van de ontwikkeling?

Zo nee, wat is de reden hiervan en hoe ziet het eventueel aangepaste tijdpad hierin uit?

 

 

In afwachting van uw antwoorden,

 

 

Namens de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV Zaanstad)

Perry van der Velden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-3-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen