Tien jaar geëist voor seksueel geweld in Zaandam en Assendelft

Foto: Pixabay

Er is tien jaar cel geëist tegen de 47-jarige voormalige kickbokser, acteur en stuntman Rodney G. uit Amsterdam, wegens een reeks ernstige zeden- en geweldsmisdrijven. De man was onder meer actief in Assemdelft en Zaandam.

De slachtoffers waren vrouwen met wie G. een relatie had aangeknoopt. Vier vrouwen deden aanfifte tegen hen en andere deden dat niet, omdat zij nog steeds bang voor hem zijn. ‘Hij heeft een spoor van verwoesting getrokken in hun leven,’ aldus de officier van justitie. De zaak kwam aan het rollen in december 2020, toen één van de vrouwen aangifte tegen G. deed. Zij had al geruime tijd een relatie met hem. Op de bewuste dag zou hij haar zijn woning binnen hebben getrokken, om haar vervolgens met veel geweld te verkrachten. De vrouw werd daarbij onder meer hard geslagen met een zweep, tot bloedens toe.

Kwetsbare vrouwen

In 2021 volgden meer aangiftes en meldingen. Uit het geheel valt volgens politie en justitie een patroon op te maken. G. legde contact met zwakke, kwetsbare vrouwen in de sportscholen waar hij lesgaf als personal trainer. Hij bood zijn hulp aan, om na verloop van tijd manipulatief en agressief te worden. Seks ontaardde in geweld en soms extreme en weerzinwekkende vernederingen. De slachtoffers hebben in een aantal gevallen ‘doodsangsten uitgestaan,’ aldus het Openbaar Ministerie.

Ontkenning

G. werd in januari vorig jaar aangehouden. Hij kwam vervolgens enkele weken op vrije voeten, maar de rechtbank bepaalde uiteindelijk dat hij in voorarrest moest blijven. G. ontkent de beschuldigingen. Volgens hem hebben de aangeefsters een complot tegen hem gesmeed en hun verklaringen op elkaar afgestemd. De officier van justitie wijst die suggestie van de hand: ‘Er is geen enkel bewijs voor geleverd.’ Het OM acht behalve verkrachting onder meer poging tot doodslag bewezen.

Volgens een psycholoog en een psychiater is G. volledig toerekeningsvatbaar. Zijn advocaat Bob Tijkotte meent dat voor veel beschuldigingen het bewijs ontbreekt en hij pleitte daarom voor vrijspraak. Als de rechtbank daar anders over denkt, moet er een beduidend lagere straf worden opgelegd, vindt hij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen