Regio moet 2000 plekken vinden voor Oekraïners

De vlag van Oekraïne op het Czaar Peterhuisje in Zaandam.
De vlag van Oekraïne op het Czaar Peterhuisje in Zaandam.
Foto: Twitter / Zaans Museum

Het kabinet wil dat elk van de 25 veiligheidsregio’s 2000 opvangplekken regelt voor Oekraïense vluchtelingen. De helft daarvan moet op korte termijn beschikbaar zijn, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid na overleg met het Veiligheidsberaad. Zaanstad heeft inmiddels zestien vrouwen en kinderen onderdak geboden in een hotel.

De komende tijd wordt volgens het ministerie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht en ook burgemeester Jan Hamming sprak gisteravond die sombere verwachting uit. Nederland moet zich daarom voorbereiden op een grootschaliger opvang. Met de voorzitters van de veieligheidsregio’s is ook gesproken over de coördinatie van de opvang voor asielzoekers uit andere landen. Een woordvoerder van de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls laat weten dat met het ministerie een kort overleg is geweest over de  ‘urgente behoefte aan opvangplekken’ en de rol die de veiligheidsregio’s krijgen bij de organisatie hiervan.

Inventarisatie

Volgens de zegsvrouw is iedereen nu aan het werk gegaan om een inventarisatie te maken. ‘Het bericht was: bereid je voor op wat mogelijk komt. We moeten rekening houden met een groot aantal mensen dat we moeten helpen.’ Daarbij werd ook aangegeven dat de regio’s zich niet direct moeten vastpinnen op de aantallen van 1000 op de korte termijn en later nog eens 1000, zegt de woordvoerder van Bruls. Maandag wordt verder gesproken, onder meer over de vraag of de aantallen voor alle regio’s dezelfde worden en ook wanneer de plekken er uiterlijk moeten zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen