Reserveringen voor verhuizing naar Cultuurcluster tonen raad de eigen zwakte

Foto: MVRDV Architecten

De raad van Zaanstad heeft zitten slapen terwijl het subsidies bleef verstrekken aan culturele organisaties die genoeg eigen inkomsten wisten te verwerven om grote bedragen opzij te zetten voor een verhuizing naar het Cultuurcluster, zelfs toen van een Cultuurcluster nog helemaal geen sprake was.

Sinds 2011 is dat al aan de gang en de Partij voor Ouderen en Veiligheid gooide gisteravond in het Zaanstad Beraad de knuppel in het hoenderhok: al dat geld dat de instellingen dus kennelijk niet nodig hadden moet worden terugbetaald aan de gemeente.

Gezonde bedrijfsvoering

Onzin, reageerde het college bij monde van wethouder Sanna Munnikendam van Financiën: geld opsparen voor een toekomstige verhuizing is juist een bewijs van een gezonde bedrijfsvoering en sparen uit eigen inkomsten mag best, zolang je maar niet meer spaart dan je zelf verdient. Want dan wordt het een kwestie van oppotten van subsidiegeld en dat is inderdaad niet toegestaan volgens de Algemene Subsidieverordening.

POV-voorman Harrie van der Laan liet zich niet overtuigen. Hoe kan een stichting zonder winstoogmerk die jaarlijks gemeentelijke subsidies ontvangt ooit een exploitatieoverschot hebben? Dan is er achteraf dus te veel gemeenschapsgeld naartoe gegaan en kan dat worden teruggestort. Hij had er wel een beeld bij: het geld als water in de onderkant van een vat pompen en wat er dan dan de bovenkant uitklotst – tsja, jammer dan.

Intentie: geen vermogensopbouw

De interpretatie van de wethouder stuitte ook Patrick Zoomermeijer van de SP tegen de borst. Hij hamerde meermalen op de intenties die aan de in 2014 aangenomen verordening ten grondslag lagen: geen vermogensopbouw stond daarbij voorop. Hij benadrukte geen pleidooi te willen houden om al het gespaarde geld meteen terugvorderen, maar acht nu wel de tijd gekomen om de praktijk aan te pakken.

Politieke eenling Maikel Kat noemde het ‘echt raar’ dat organisaties die zoveel subsidie krijgen zoveel kunnen oppotten. Gaat al die subsidie dan wel naar de activiteiten waarvoor het geld gegeven is, vroeg hij zich af en wilde daar wel eens een overzicht van zien.

Met twee maten meten

Rosa’s Natasja Groothuismink had er ook een dubbel gevoel bij: hoe kan het zijn dat instellingen die niet naar het Cultuurcluster gaan verhuizen de raad moeten smeken om geld voor extra uitgaven, zoals het Zaantheater dat moest doen voor de vervanging van de stoelen, terwijl collega’s daar kennelijk voor mogen sparen. Zij constateerde een vorm van ongelijke behandeling. En daar komt nog bij: die verhuiskosten zijn toch al gedekt in de begroting van het Cultuurcluster? Is dit niet dubbelop?

Donderdag meer

De discussie eindigde met de belofte van Van der Laan dat er donderdag tijdens de raadsvergadering over dit thema vuurwerk te verwachten is. Wellicht een motie, wellicht een verzoek om de hele gang van zaken voor te leggen aan de Rekenkamer. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen