Eerste NH-referendum mogelijk over afstand tot windturbines

Foto: Px Here / CC0 Publiek Domein

Stichting Windalarm heeft een referendumverzoek met meer dan de 500 benodigde handtekeningen ingeleverd bij de provincie. De volksraadpleging moet gaan over het voornemen om de afstandsnorm van 600 meter tussen woningen en windturbines te verlagen. Dat is ook belangrijk voor de molens die Amsterdam wil bouwen op de grens met Zaanstad, bij de Noorder IJplas.

Provinciale Staten bepalen of de besluiten die over de Omgevingsverordening worden genomen geschikt zijn om er een referendum over te kunnen houden. Dat doen de provinciale volksvertegenwoordigers op basis van de Referendumverordening Noord-Holland. De besluiten over deze verordening en het referendumverzoek staan op maandag 7 maart op de agenda van de Provinciale Statenvergadering. De volgende belangrijke stap richting een mogelijk referendum is het inleidend verzoek. Minimaal 10.000 kiesgerechtigden moeten dan een verzoek indienen bij de voorzitter van de referendumcommissie. Als deze commissie vervolgens groen licht geeft en tenminste 45.000 kiesgerechtigde Noord-Hollanders daarna het definitieve verzoek ondersteunen kan sprake zijn van het eerste referendum in onze provincie.

Het verzamelen van de handtekeningen verloopt cumulatief. Dat betekent dat de kiesgerechtigden die bij één van de stappen hebben getekend automatisch meetellen bij de volgende. Inwoners kunnen in Noord-Holland digitaal handtekeningen verzamelen voor een correctief raadgevend referendum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen