‘Thelma & Louise’ bij Pathé in het kader van Vrouwendag

Een scene uit 'Thelma & Louise'.
Een scene uit 'Thelma & Louise'.
Foto: Screenshot YouTube

Pathé besteedt aandacht aan Internationale Vrouwendag met een speciale themaweek en door op dinsdag 8 maart in alle 29 bioscopen Thelma & Louise te vertonen. In het in Koninklijk Theater Tuschinski in de Reguliersbreestraat in Amsterdam gaat deze film gepaard met een Q&A met filmjournalist en presentator Noa Johannes en Sacha Gertsik, creative producer bij Kaap Holland Film.

Van maandag 7 tot en met zondag 13 maart is in de Amsterdamse vestiging een veel breder programma met gasten gewijd aan vrouwen, met iconische en inspirerende films zoals The Color Purple (op maandag), de documentaire Mrs. F. (op woensdagmiddag), The Blind Side(woensdagavond)e, Hidden Figures (donderdag), Wild (vrijdag), Lady Bird (zaterdag) en Promising Young Woman (zondag). Deze laatste film draait die dag vanaf 16:00 uur ook in Zaandam. Alle verhalen behandelen onderwerpen zoals genderrollen, seksualiteit, seksisme, discriminatie en vrijheid.

Expo stadhuis

In het stadhuis van Zaanstad heeft het Gemeentearchief een tentoonstelling gewijd aan de Zaanse  vrouwenbewegingen tussen 1950 en 2000. Jongeren komen zo onder meer te weten dat op 24 februari 1971 de hal van het toenmalige stadhuis in Zaandam werd bezet door Dolle Mina’s die streden voor goede kinderdagopvang in de Zaanstreek. Een van hen was Janny Speijers, die in 1988 de Ina Kakes-Veenprijs, de emancipatieprijs van Zaanstad kreeg voor haar inzet voor het tot stand komen van een Blijf van mijn lijfhuis.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen