Kanjersubsidie van 50.000 euro op de valreep naar Westzaanse Zuidervermaning

Foto: Stadsherstel Amsterdam

Zaanstad geeft de kanjersubsidie van 50.000 euro dit jaar uit aan de restauratie van de verzakkende Zuidervermaning in Westzaan.

De Zuidervermaning uit 1731 staat op instorten. De voormalige doopsgezinde schuilkerk is een houten rijksmonument op een rottende fundering. De kosten van het herstel zijn enorm.

De Zuidervermaning steunt op 49 stenen poeren. Poeren zijn taps toelopende stenen constructies die op regelmatige afstand de muren en vloerconstructie van een houten gebouw in veengebied ondersteunen. De poeren staan op houten balken, waaronder weer een veelvoud aan houten paaltjes van circa zes meter lang voor extra steun zouden moeten zorgen. Nu deze houten constructie grotendeels verrot blijkt te zijn, zullen op termijn de poeren onder het gebouw wegvallen en zakt het monumentale kerkgebouw in elkaar.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Een crowdfundingsactie die 50.000 euro bijeen moet brengen heeft tot nu toe ruim 7000 euro opgebracht. Wanneer het streefbedrag wordt gehaald, zal het Prins Bernhard Cultuurfonds het bedrag verdubbelen. Stadsherstel Amsterdam, dat de kerk volgend jaar overneemt van de Stichting Oude Hollandse Kerken had de kanjersubsidie 2017 (eigenlijk te laat) aangevraagd, omdat die dit jaar nog niet was toegekend. Op de valreep heeft het college dat verzoek nog gehonoreerd.

Het betekent wel dat de kanjersubsidie volgend jaar geen 100.000 euro wordt, omdat het geld dat voor dit jaar beschikbaar was nu niet wordt doorgeschoven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen