Celstraf geëist voor poging tot doodslag eigen kindje

Foto: Wikimedia / Neuroforever

Er is vandaag een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan tien voorwaardelijk geëist tegen een nu 53-jarige man uit Zaanstad. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat hij op 28 maart vorig jaar zijn bijna drie maanden oude baby door elkaar heeft geschud. Volgens het OM is dat een poging tot doodslag. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

De moeder van het kindje toonde toegesnelde agenten vorig jaar een filmpje waarop te zien is dat de vader de baby meermalen op een kussen op de bank gooit en vervolgens meerdere malen hard heen en weer schudt. Dit duurde ongeveer een halve minuut. De man is aangehouden en de baby opgenomen in het ziekenhuis.  ‘Dat een vader zijn eigen kind zó in gevaar brengt is nauwelijks voor te stellen. Maar hier is dat toch gebeurd. Moeder werd wakker van het geluid van haar kind, pakte haar telefoon, activeerde de camera en nam op wat er gebeurde,’ aldus de officier.

Overmacht

De verdachte verklaarde naderhand dat zijn zoon aan het huilen was, dat hij daar niet tegen kon, dat hij ‘helemaal gek werd van het gehuil’ en dat hij uit overmacht zou hebben gehandeld. Hij zei spijt te hebben van zijn handelen, maar legde de schuld grotendeels buiten zichzelf. De baby blijkt door het oog van de naald te zijn gekropen, zei de aanklager ook. ‘Voor nu lijkt het erop dat hij er niks aan zal overhouden, maar dat zal de toekomst leren.’ Uit de verklaring van de forensisch arts kwam naar voren dat de aard en de heftigheid van de mishandelingen bij een kind van deze leeftijd kunnen leiden tot zeer ernstig of zelfs fataal hersenletsel.

Deels ontoerekeningsvatbaar

Het OM gaat er niet vanuit dat de vader het kind moedwillig heeft willen doden. Wel heeft hij willens en wetens het risico op een fatale afloop op de koop toe genomen, ondanks eerdere waarschuwingen dat hij voorzichtig om moet gaan met een kleine baby. Verdachte was zich dus bewust van de eventuele consequenties van zijn gedrag. Bij de strafeis heeft de officier van justitie er rekening mee gehouden dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard. Bovendien acht het OM het van belang dat een deel van de straf voorwaardelijk wordt opgelegd, zodat de man zich aan bijzondere voorwaarden kan houden. Dat zijn onder meer een meldplicht, behandeling en alleen door Jeugdzorg begeleid contact met zijn zoon.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen