‘Natuurlijke OV-verbinding’ Zaandam en Amsterdam

Foto: Flickr / Gerard Stolk

De negen gemeenten die betrokken zijn bij het programma Bereikbare Steden hebben per gebied een aanpak op maat vastgesteld om de woningbouw te kunnen versnellen. Zaanstad zet in op de bouw van circa 9700 woningen en het creëren van 1300 arbeidsplaatsen in een cirkel van 1200 meter rondom de twee treinstations in Zaandam. Maar dan moet wel de kwaliteit van het OV fors omhoog.

 

De komende jaren werkt Zaanstad aan de verdichting en intensivering van Zaandam Centrum, met duizenden woningen en arbeidsplaatsen erbij op een steenworp afstand van het OV-knooppunt station Zaandam. ‘Dat biedt perfecte verbindingen met Schiphol, station Sloterdijk, het centrum van Amsterdam en andere hotspots in de Metropoolregio Amsterdam. Naar het noorden toe vertrekken de treinen naar Purmerend – Hoorn en naar Alkmaar – Den Helder. Er wordt gebruikgemaakt van het momentum dat in Zaandam Centrum is ontstaan om hier nieuwe woonmilieus (met een fors aandeel betaalbare woningen), nieuwe bedrijvigheid en (onderwijs)voorzieningen te realiseren in een leefbare stedelijke omgeving met meer groen en een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte,’ aldus de Zaanse inbreng.

Hoogwaardig Openbaar Vervoer

‘De focus wat betreft bereikbaarheid ligt in Zaanstad op het realiseren van een Hoogwaardige Openbaar Vervoerverbinding die Amsterdam (vanaf de Noord-Zuid lijn) via de Achtersluispolder verbindt met Centrum Oost (Peperstraat) en het stadshart. Station Kogerveld wordt de drager van diverse ontwikkelingen aan de noordwestkant van de Amsterdamse agglomeratie (Amsterdam Noord, Haven Stad, Zaandam Oost).’ De HOV ZaanIJ Lijn heeft niet alleen betekenis voor de bereikbaarheid van de twee stadsharten van en naar de regio,  maar is dus ook voor het oostelijk deel van Zaandam van grote betekenis.

‘Hiermee worden Zaanstad en Amsterdam op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden. Dit wordt in de toekomst voor Zaandam een belangrijke ruggengraat, met meerdere haltes, onder andere nabij het stadscentrum en het Zaans Medisch Centrum, en met haltes en aftakkingen van en naar Zaandam Oost, waaronder de Kleurenbuurt. Zo wordt dit gebied beter verbonden met de rest van de stad, maar ook met Amsterdam en met Schiphol aan de zuidkant en Purmerend en Hoorn naar het noorden,’ aldus het stuk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen