De gemeente benadert daarvoor geschikte organisaties voor het inrichten van een menstruatie-uitgiftepunt (MUP), waar meiden en vrouwen die moeite hebben om hun menstruatieproducten te betalen deze gratis kunnen afhalen. Maar liefst één op de tien heeft daarmee te maken. Zij durven daarom soms het huis niet uit, met alle consequenties van dien voor bijvoorbeeld sport, school of werk.
Plekken die zich het beste lenen als MUP zijn laagdrempelig en vertrouwd, zoals middelbare scholen, en MBO-opleidingen, de Sociale Wijkteams, buurthuizen, het straathoekwerk, de Bieb en het Jongerenloket. Daarbij wordt ook gekeken naar een goede spreiding over de stad. Organisaties krijgen een vooraankondiging van de gemeente met de vraag of zij een MUP willen inrichten. De inrichting en bevoorrading gebeurt door het Armoedefonds, dat het komende jaar 30.000 euro in de voorzieningen steekt. Het fonds zorgt ook voor de nodige begeleiding.
'Als je als meisje of vrouw niet genoeg geld hebt voor menstruatieproducten kan dat een enorme belemmering zijn. Bovendien is het lastig bespreekbaar, omdat er een dubbel taboe op heerst. Praten over geldproblemen kan al lastig zijn, daar komt dan menstruatie nog eens bovenop. Wij willen dat álle vrouwen en meiden in Zaanstad gelijke kansen hebben om mee te doen. Daarom werken we samen met het Armoedefonds en onze partners in de stad, zodat we op een laagdrempelige manier gratis menstruatieproducten kunnen verstrekken aan meiden en vrouwen met een laag inkomen,' legt wethouder Songül Mutluer uit.
In Zaanstad konden menstruatieproducten al gratis worden afgehaald bij de Voedselbank, bij Stichting Choku Gym in Zaandam en bij de Zaanse Speelgoed- en Kinderkledingbank in Wormerveer. De gemeente hoopt met de uitbeiding van het aantal MUP's zeker 1500 meisjes en vrouwen te bereiken. Het Armoedefonds is heel blij met de samenwerking met Zaanstad, zegt woordvoerder Irene Verspeek in een persbericht: 'Samen kunnen we ervoor zorgen dat er in de gemeente geen meiden en vrouwen meer zijn die door geldgebrek geen menstruatieproducten kunnen gebruiken.' In het assortiment zitten ook duurzame producten, zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband. Het gebruik daarvan wordt gestimuleerd, maar keuzevrijheid staat voorop: meiden en vrouwen moeten zelf de keuze kunnen maken welk product zij willen gebruiken.