Al meer dan 1400 handtekeningen tegen sloop villa Krommenie

Foto: Google Street View

Sloop en nieuwbouw van het oudste deel van dagbestedingslocatie de Zonnehoek in Krommenie stuit op bezwaren in de omgeving. Een petitie voor het behoud van Villa Sijpesteijn die werd gebouwd in opdracht van één van de grondleggers van Forbo is al ruim 1400 keer getekend. Eigenaar Odion spreekt op de eigen website nog niet over sloop in deze ‘verkennende’ fase.

Een feestje bij de ‘opening’ van de villa in 1926.

 

Architectenbureau AG Nova maakte eerder een ontwerp voor de nieuwbouw waarin de woning uit het begin van de vorige eeuw ‘om de begroting sluitend te krijgen’ nog  ‘volledig intact’ zou blijven. Sterker nog: ‘De oorspronkelijke villa vormt een vanzelfsprekend onderdeel van dit decor,’ luidt de tekst bij het eerste ontwerp.

De villa is al sinds de jaren 70 in gebruik bij Odion en kreeg er sindsdien steeds weer stukjes bij om aan de vraag te kunnen voldoen. Nu is de rek er volgens de zorgorganisatie voor de 120 cliënten echter uit. Odion maakt sinds begin deze maand voor de dagbesteding in de Zonnehoek tijdelijk gebruik van het voormalige schoolgebouw van Het Palet aan de Populierenlaan, de basisschool die naar de Braillestraat is verhuisd.

 

Op vragen laat Odion weten ‘aan het begin te staan van een nieuwbouwproces’ voor de Zonnehoek. ‘We snappen dat villa Sijpesteijn, een van de huidige Zonnehoek-gebouwen al jaren een herkenbaar beeld is voor mensen in Krommenie en van emotionele waarde is. Tijdens het nieuwbouwproces zorgt Odion ervoor dat alle betrokkenen tijdig worden meegenomen. Natuurlijk staan we hierbij open voor feedback en suggesties. Ook geven we duidelijk aan in welke fase het traject zich bevindt, bijvoorbeeld als er een vergunning wordt aangevraagd. We trekken hierin samen op met de gemeente. Direct betrokkenen informeren we daarnaast steeds persoonlijk,’ aldus de zorgorganisatie.

Vragen CDA

Inmiddels wil het CDA van het college weten wat er aan de hand is in Krommenie. Sinds wanneer en hoe weet het college van de wijziging van het bouwplan van Odion en hoe staat het dagelijks bestuur tegenover die drastische aanpassing van het plan? Volgens fractievoorzitter Marc Wit heeft de Vereniging Zaans Erfgoed de villa vorig jaar voordragen als gemeentelijk monument, wat sloop onmogelijk zou maken. ‘Na eerdere voorbeelden van gebrekkige participatietrajecten bij nieuwbouwplannen, klinkt nu ook na bekendmaking van het voornemen tot sloop snel en massaal protest uit de buurt,’ schrijft Wit. Wat wordt er gedaan om nu onherroepelijke stappen te voorkomen totdat de gemeenteraad zich over de kwestie heeft kunnen buigen?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen