Songül Mutluer op weg naar Haagse zetel Gijs van Dijk

Foto: Twitter / Songül Mutluer

Het hing al boven de markt sinds PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk opstapte vanwege ‘ongepast gedrag’ tegenover vrouwen: wethouder Songül Mutluer vertrekt als eerste reserve van de partij naar Den Haag. De nummer laatst op de kieslijst in Zaanstad heeft schriftelijk haar ontslag ingediend. Ze wordt naar verwachting morgen geïnstalleerd als Tweede Kamerlid.

‘Hiermee komt een (voorlopig) einde aan mijn zestien jaar durende werkzaamheden als achtereenvolgens raadslid, fractievoorzitter en wethouder in onze prachtige gemeente. Ik kijk terug op een geweldige, mooie en leerzame tijd, waarin ik mij in samenwerking met vele partijen, onze partners in de stad, mijn collega wethouders en onze ambtenaren kon inzetten met en voor onze inwoners. Dat heeft tot ongelofelijk mooie resultaten geleid en daar ben ik zeer dankbaar voor,’ schrijft Mutluer. ‘Deze ervaringen en mijn Zaanse roots neem ik mee naar Den Haag. En u kunt ervan uitgaan dat ik ook in mijn nieuwe functie mij met hart en ziel zal blijven inzetten voor de idealen die ik heb voor onze samenleving.’

Haar vertrek naar Den Haag dankt ze aan – herhaalde – klachten over Van Dijk, die ernstig genoeg waren om een externe club in te schakelen voor onafhankelijk onderzoek. Twee vrouwen maakten in 2019 al melding van grensoverschrijdend gedrag door Van Dijk, die ze op een ongepaste wijze zou hebben omarmd en gekust. Toen kwam hij er na onderzoek nog mee weg; nu koos hij eieren voor zijn geld na nieuwe verhalen, ditmaal in de privé sfeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen