Parteon schiet huurders te hulp vanwege hoge kosten energie

Foto: Pixabay / Christian Oehlenberg

Huurders van Parteon die moeite hebben met het verzilveren van de gemeentelijke voucher van 80 euro voor energiebesparende producten die komende maand in de bus valt kunnen daarvoor hulp vragen in één van de elf wijkkantoren van de corporatie. ‘Als de vlag uithangt en het matje voor de deur ligt, kunt u gewoon naar binnen lopen.’

De cadeaubon die eerder al werd verstrekt aan huiseigenaren – en toen 70 euro waard was – kan worden besteede aan eebijvoorbeeld ledlampen, tochtstrips of een waterbesparende douchekop. Het wooncomfort gaat ermee omhoog en er wordt bespaard op het energieverbruik. Dat laatste is extra voordeleig nu de energieprijzen flink gestegen zijn en daarmee de maandlasten voor huishoudens zonder of met een aflopend vast contract. Kleine aanpassingen in en rondom de woning kunnen dan al een groot verschil maken.

Poelenburg en Peldersveld

Maar er zit nog meer in het vat. In Poelenburg en Peldersveld gaan vanaf komende maand in samenwerking met de gemeente en het Sociaal Wijkteam zogenoemde energiefixers op pad. Zij maken in één dag een huis energiezuiniger met slimme maatregelen zoals het dichten van kieren, het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips en ledlampen en het zuiniger inregelen van de CV-ketel. Voor huurders van Parteon zijn de materialen en uitvoering gratis en zij kunnen zich hier aanmelden voor een startgesprek.

Zaandam Zuid en Kogerveld

Samen met de bewonerscommissie Zaandam Zuid, de gemeente, !Woon en het Sociaal Wijkteam ging Parteon al in gesprek met huurders in Zaandam Zuid. De energiecoaches van !Woon gaven onafhankelijk advies over vocht, tocht en energiebesparing en vijftien huurders maakten een afspraak voor een adviesgesprek met een coach. Een volgend wijkbezoek is gepland in Kogerveld, in februari. Wie zich wil aanmelden voor een persoonlijk (gratis) adviesgesprek met een energiecoach kan dat hier doen.

Wormerveer

Samen met onder meer de gemeente en de Sociale Wijkteams Wormerveer en Kogerveld Noord zet Parteon (gratis) budgetgesprekken op. Tijdens zo’n gesprek wordt met de huurder bekeken op welke regelingen hij of zij recht heeft en waarop er bespaard kan worden. De budgetgesprekken kunnen gaan over toeslagen, minimaregelingen, huurprijzen, huurdelen, geldstress en schulden, maar zeker ook over (energie)abonnementen en energiebesparing. In maart gaan ze van start.

Eenmalige tegemoetkoming

Huurders met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen van het Rijk een eenmalige tegemoetkoming van 200 euro vanwege de hogere energieprijzen. Sommige huurders hoeven daar niets voor te doen. Mensen in de bijstand ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld IOW-gerechtigden, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een laag inkomen. Zij kunnen zich te zijner tijd bij de gemeente melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen