Morgen uitkijken voor zware windstoten: code geel

Foto: Pixabay / Anke415

Het KNMI heeft alvast voor morgen code geel uitgeroepen om te waarschuwen voor zware windstoten. Die  geldt voor het hele land en het verkeer en buitenactiviteiten kunnen er hinder van ondervinden.

Vanaf maandagochtend vroeg komen er in de kustprovincies zware windstoten voor van 80 tot 90 kilometer per uur, in de kustgebieden tot 100 kilometer per uur en vlak aan zee tot zelfs zo’n 110 kilometer per uur. In de loop van de ochtend komen ook elders in het land zware windstoten voor. De wind neemt later in de middag weer geleidelijk af. Voor vandaag is er geen waarschuwing afgegeven. Gisteren waaide het ook hier behoorlijk hard, maar schade werd vooral gemeld in het noorden van het land.

Vooral bij de veiligheidsregio’s in Groningen en Friesland kwamen gisteren veel schademeldingen binnen. In Groningen ging het volgens een woordvoerder met name over omgevallen bomen en schade aan huizen. In de meeste gevallen dreigde er geen acuut gevaar, behalve bij het gebouw van de Gasunie in de stad Groningen. Een aantal panelen waaide van het gebouw af en er hingen er een paar los. Dat zorgde volgens de woordvoerder voor zo’n gevaarlijke situatie dat samen met Rijkswaterstaat en de politie is besloten om de N370 tussen Hoogkerk en Groningen aan beide kanten af te sluiten, net als wat andere wegen rond het gebouw.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen