‘Zaanse’ Syriër vrijgeproken van terrorisme voor IS en al-Qaeda

Aleppo op 23 december vorig jaar.
Foto: Wikimedia

De Syrische asielzoeker Mohanned B. (20) die in 2015 in werd opgepakt omdat hij op de asielboot in Zaandam had gepocht voor al-Qaeda en IS te hebben gevochten en bommen te hebben gemaakt, is in hoger beroep vrijgesproken.

B. zei tweeënhalf jaar in het Midden-Oosten te hebben gevochten en te weten hoe hij met zijn telefoon explosieven kon laten ontploffen. De politie pakte hem op en zette hem vast op de terroristenafdeling van de gevangenis. Daarna kwam de twijfel, ook bij justitie. Gedragswetenschappers zagen eerder een fantast dan een terrorist in hem. B. verloor in Syrië twee broers in de oorlog en leidt aan een posttraumatische stress stoornis.

‘Nepverhalen’

Tijdens zijn eerste proces in 2016 zei hij zelf ‘nepverhalen’ te hebben verteld’. Het Openbaar Ministerie vroeg om vrijspraak, maar de rechtbank legde B. tien maanden cel op. Zowel justitie als B. zelf gingen tegen die beslissing in beroep. Dit keer vroeg het OM geen vrijspraak, maar eiste drie jaar cel. Justitie achtte het bij nader inzien toch wel bewezen dat B. deel uitmaakte van Liwa al-Tahid, een jihadistische terreurgroep.

De wacht gehouden

B. en zijn advocaat Paul Verweijen stellen dat de jonge man in 2013 alleen in zijn eigen wijk in Aleppo voor het Vrije Syrische Leger, de gewapende oppositie tegen de Syrische president Bashar al-Assad, de wacht hield bij gebouwen zodat die niet beroofd zouden kunnen worden.

Dit keer was het de rechter die tot de conslusie vrijspraak kwam. Liwa al-Tahid was volgens het gerechtshof in die periode nog geen terroristische beweging.

Reacties

Cookieinstellingen