De FluX zoekt een alternatief onderkomen tot Cultuurcluster klaar is

Foto: Studio MRTN

Poppodium de FluX beraadt zich op alternatieven nu de opening van het Cultuurcluster nog ver weg is en de eigenaar van het pand dat door het poppodium gehuurd wordt aan de Zuiderkerkstraat in Zaandam dat wil verbouwen tot appartementen.

De FluX huurt wat voorheen de kleine zaal van De Kade was op basis van een soort antikraakcontract.

De huidige eigenaar van het pand stelt zich volgens het college ‘constructief’ op en heeft regelmatig overleg met de directie van FluXus/De FluX over de beëindiging van het huurcontract. De huurder werkt daarom aan de uitwerking van een aantal scenario’s, waaronder De FluX ‘op locatie’. De gemeente werkt daar actief aan mee.

Hembrugterrein?

Kultuurklutser Jan de Bruin, een fervente tegenstander van het nieuwe Cultuurcluster in het centrum van Zaandam, suggereerde eerder dat de FluX prima op het Hembrugterrein zou passen, om daar ‘temidden van alle muziek en festivalactiviteiten’ te gedijen en juist daar het gewenste publiek te trekken.

Wonen, werken en dineren

Studio MRTN uit Pijnacker ontwierp voor de plek waar nu nog concerten worden gegeven een groene patio in het 19e-eeuwse bouwblok als een beschutte buitenruimte voor negen woningen, twee kantoorruimtes en een restaurant. Enerzijds begrensd door de grote kerk, anderzijds tegen de Zuiddijk aangebouwd ontstaat binnenin het bouwblok een hoogteverschil van meer dan anderhalve meter.

Het ontwerp verwijdert de grote zaal van De Kade en vervangt die door een semi-publieke patio met daarin een vrijstaande woning. Het hoogteverschil wordt daarbij gebruikt om de overgang tussen het restaurant en de patio vorm te geven. In het poppodium worden twee tweelaagse woningen gemaakt; in de kleinere zalen komen het restaurant en de kantoorruimtes. Het geheel wordt aangevuld met meerdere bovenwoningen variërend van 62 tot 85 vierkante meter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen