Winkels open en coronakapsels kunnen gefatsoeneerd worden

Een nieuw gezicht bij de persconferentie: minister Ernst Kuipers.
Foto: Screenshot NOS

Het werd gisteravond na de persconferentie terecht opgemerkt en gelekte informatie die achteraf onjuist blijkt te zijn helpt ook niet mee: het wordt steeds lastiger om paraat te hebben welke coronaregels er ook maar weer van kracht zijn. De allerbelangrijkste is afstand houden. Maar wat werd er verder precies aangekondigd? Een overzicht.

Voor sport, de beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, de detailhandel en het onderwijs is sinds vandaag weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen, met een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de Omikron-variant maakt het volgens virologen noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari wordt dat besluit opnieuw tegen het licht gehouden.

Heropeningen

Fysieke lessen in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kunnen worden hervat. Alle sportactiviteiten en locaties voor kunst- en cultuurbeoefening zoals kunstencentra, muziek- en dansscholen, broedplaatsen en repetitieruimten zijn weer open voor de gebruikers. Er is geen publiek toegestaan. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf achttien jaar verplicht bij sport binnen en bij de beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.

Detailhandel en contactberoepen

De deuren van de winkels kunnen dagelijks tot 17:00 uur open. Er gelden een bezoekersnorm, een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen. Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen kunnen hun werk ook weer hervatten tot 17:00 uur. Het mondkapjesadvies is uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt ook op de werkvloer en buiten op drukke openbare plaatsen zoals winkelstraten. Het advies is om vanaf nu om een wegwerpmondkapje te dragen. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden.

Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan acht weken geleden corona heeft gehad en geen klachten heeft, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Met de recordhoogtes besmettingen van de Omikron-variant dreigt nog steeds overbelasting van de zorg. Daarnaast leiden het grote aantal besmettingen én de quarantaineregels tot uitval van personeel. Dat kan tot grote problemen leiden. Per vandaag gelden daarom deze maatregelen:

  • Houd overal anderhalve meter afstand;
  • Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat u bij een positieve uitslag testen bij de GGD;
  • Ontvang thuis niet meer dan vier personen vanaf dertien jaar per dag. Ga per dag bij maximaal één huishouden op bezoek;
  • Buiten is het advies om met niet meer dan vier personen ouder dan dertien jaar samen te zijn;
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk;
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten;
  • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen zijn open tot 20:00 uur.
  • Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, notarissen of advocaten gelden reguliere openingstijden.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die al voor iedereen golden zoals de basisregels, de mondkapjes, het advies om vóór een bezoek een zelftest te doen en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen, en om anderhalve meter afstand van hen te houden.

Reacties

Cookieinstellingen