Jongvolwassen kankerpatiënten krijgen speciale begeleiding in ZMC

Foto: Pixabay / Teyssier Gwenaelle

Het Zaans Medisch Centrum gaat als één van de eerste ziekenhuizen in de regio AYA-zorg bieden. AYA staat voor adolescents & young adults, dat wil zeggen patiënten tussen achttien en 39 jaar. Kankerpatiënten van deze leeftijd kunnen voortaan een beroep doen op extra ondersteuning die optimaal past bij hun levensfase.

Kanker is zeldzaam op jonge leeftijd en kent bijzondere medische, (psycho)sociale en andere karakteristieken, aldus het ZMC. Voor iedere patiënt boven de achttien die voor het eerst de diagnose kanker krijgt spelen de zorg en de behandeling zich af op de  afdelingen en specialismen voor volwassen, en daarmee per definitie in ziekenhuizen verspreid over het land. Jongvolwassenen hebben vragen over ziekte en behandelingen en de gevolgen daarvan voor bijvoorbeeld vruchtbaarheid, studeren, starten op de arbeidsmarkt, het kopen van een huis en het aangaan van relaties. Leeftijdsspecifieke AYA-zorg is daarom heel belangrijk.

Pionieren

Nederland loopt volgens het ZMC in Europa voorop op het gebied van AYA-zorg en is met haar Jong en Kanker Zorgnetwerk een pionier. Per 1 januari wordt in alle algemene ziekenhuizen met een oncologische afdeling een contactpersonen aangesteld. Het zorgnetwerk groeit omdat ook steeds meer ziekenhuizen en professionals uit de eerste lijn aansluiten. Doorverwijzing naar de (regionale) AYA-poli bij een universitair ziekenhuis gebeurt bij een specifieke ondersteuningsbehoefte, complexe multidisciplinaire zorg of complexe persoonlijke omstandigheden.

Regionale poli’s

Het ZMC gaat regionaal deel uitmaken van het AYA Zorgnetwerk Noord-West, dat geleid wordt door het Amsterdam UMC en het specialistische Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in de hoofdstad, waar ook de twee AYA-poli’s zijn. Het zorgteam in Zaandam bestaat uit oncologen, oncologisch chirurgen, verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen