Screening borstkanker toch weer elke twee jaar

Foto: Pixabay / Hatice Erol

Vrouwen tussen 50 en 75 jaar worden naar verwachting vanaf begin 2024 weer elke twee jaar onderzocht op borstkanker. Door personeelstekorten en corona besloot demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid eind vorig jaar dat het bevolkingsonderzoek tijdelijk eens in de drie jaar gedaan zou worden.

In Zaanstad schoot dat laatste de POV in het verkeerde keelgat en in het vat zat daarom een motie die het college opdroeg om er in Den Haag op aan te dringen de maatregel te schrappen. Nu dat is gebeurd is die door fractievoorzitter Harrie van der Laan ingetrokken. In een brief aan de Tweede Kamer schreef Blokhuis gisteren dat de ‘uitschieters’ in wachttijd zijn weggewerkt en dat de gemiddelde tijd tussen de uitnodigingen, die piekte bij iets meer dan 32 maanden, de komende twee jaar zal dalen. Dit komt onder meer dankzij het werven en opleiden van nieuwe medewerkers.

Slag om de arm

De bewindsman hield wel een slag om de arm: de verwachte daling is ‘omkleed met veel onzekerheid’, ‘met name omdat op dit moment nog onduidelijk is hoe de coronacrisis zich verder gaat ontwikkelen’.  De Tweede Kamer legde zich vorig jaar niet neer bij het besluit om de screening elke drie jaar te laten plaatsvinden en een motie van de PvdA om het onderzoek toch elke twee jaar te doen werd gesteund door bijna alle partijen. De Kamer noemde het ‘van levensbelang’ dat een diagnose zo snel mogelijk gesteld wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen