Onderzoek naar natte teelt in De Zaanse Tuin in Kalverpolder

Foto: Gemeente Zaanstad

De Zaanse Tuin in de Kalverpolder wordt ‘een oogst-, natuureducatie- en belevingstuin voor jong en oud waar iedereen leert over de lokale natuur en waar je samen kunt genieten’. Het wordt nu tijd om de tuin open te stellen voor een breder publiek en om door te groeien tot een multifunctionele plek, zegt initiatiefnemer Rudy van der Aar.

Hij steeft naar ‘een plek met net zo’n grote diversiteit aan gebruikers als aan gewassen en planten,’ laat hij weten op de website NieuwWij. Het project kwam er dankzij de reisbeperkingen vanwege corona, omdat Van der Aar daardoor niet terug kon keren naar Indonesië waar hij aan een agroforestry project werkte. Hij kwam eigenaar van de Zaanse Tuin Matty van Kamp tegen en nu zijn naast deze twee ook Jennifer Stroo (adviseur onderwijs) en Merve Köroğlu (conceptontwikkeling thee- en kruidentuin) volop bezig met de ontwikkeling van de tuin. Onlans werd met crowdfunding genoeg geld opghaald voor een buitenkeuken, picknicktafels en bankjes, kasbenodigdheden en een mobiel kippenhok.

Natte teelt

Ook is er een samenwerking met Hogeschool Aeres waar een onderzoeksvraag ligt bij de studenten Toegepaste Biologie over het starten met natte teelt. Iwein Fuld van Voedselbos Kabouters gaat de studenten begeleiden in het onderzoek naar een daadwerkelijk ontwerp. Voor Hogeschool Windesheim wordt daarnaast een jaarlijkse inspiratiedag verzorgd voor de studenten van de docentenopleidingen. Van der Aar werd eenkele jaren geleden bekend vanwege de Deen Travellers en zijn fietstocht samen met een vriend op een houten fiets van Nederland naar Mekka.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen