Extra geld gemeente naar molens, Zaans Museum en Groote Weiver

De Jonge Dirk in Westzaan is één van de molens van de vereniging.
De Jonge Dirk in Westzaan is één van de molens van de vereniging.
Foto: Google / Bart Stuurman

Het Zaans Museum, Vereniging De Zaansche Molen en De Groote Weiver in Wormerveer krijgen extra geld van de gemeente om ze te helpen de coronatijd te overleven. Ook is de subsidieregeling voor nieuwe cultuurinitiatieven verlengd. Voor dit steunpakket is in totaal 600.000 euro beschikbaar.

‘De cultuursector zit al lange tijd in zwaar weer door de coronabeperkingen. Het is in het belang van de stad dat de sector vitaal blijft. We ondersteunen dit door vernieuwing te stimuleren en onze instellingen te ondersteunen,’ zegt wethouder Annette Baerveldt in een persbericht. Het Zaans Museum en De Groote Weiver behoren tot de culturele basisinfrastructuur van Zaanstad.

‘De Zaansche Molen en het Zaans Museum beheren ons historisch erfgoed. Zij zorgen ervoor dat het verhaal van de Zaanstreek behouden blijft en wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. De Groote Weiver heeft een belangrijke sociale en culturele rol. Het college wil voorkomen dat deze waardevolle instellingen verdwijnen uit de stad,’ aldus de wethouder.

Drie ton naar molens

De gemeente trekt 300.000 euro uit uit voor hulp aan de molenvereniging, die voor de coronacrisis toesloeg geen subsidie van de gemeente kreeg omdat zij erin slaagde om voldoende eigen inkomsten bij elkaar te krijgen. Sinds corona lopen de bezoekersaantallen echter fors terug. De historische houten molens hebben echter ook in slechte tijden veel onderhoud nodig. Met de steun wil de gemeente ervoor zorgen dat de vereniging haar erfgoed kan blijven onderhouden totdat zij weer op eigen benen kan staan.

Aan alle instellingen die behoren tot de culturele basisinfrastructuur is gevraagd om een voorlopige prognose te geven voor 2022. Het Zaans Museum en de Groote Weiver gaven aan dat zij het in 2022 niet redden zonder extra geld. De bezoekersaantallen blijven achter en de vooruitzichten voor komend jaar zijn vooralsnog somber. Het Zaans Museum ontvangt daarom 224.000 en De Groote Weiver 40.000 euro.

Nieuwe projecten

Corona heeft de samenleving ingrijpend veranderd en culturele ondernemers moeten op een andere manier lereb werken. Om ook op de langere termijn te overleven zijn er nieuwe concepten en verdienmodellen nodig, en daarmee wil de gemeente ook helpen. De instellingen en de makers zijn na ruim anderhalf jaar crisis door hun financiële reserves heen, waardoor investeren lastig is.

Zaanstad kwam eerder dit jaar al met een stimuleringsregeling van in totaal twee ton. Per aanvraag is er maximaal 20.000 euro beschikbaar. Daar is flink gebruik van gemaakt de afgelopen maanden. Om ook volgend jaar culturele activiteiten te houden voor de inwoners loopt de regeling langer door – tot 1 december 2022 – en is er meer budget beschikbaar gekomen. De regeling loopt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen