Oppashond oplossing voor senioren die geen eigen dier meer willen

Theo Nienhuijs en zijn oppashond Bickel.
Theo Nienhuijs en zijn oppashond Bickel.
Foto: Bram Kloos

Stichting Oopoeh (Opa’s en oma’s passen op een huisdier) biedt eenzame senioren gezelligheid en afleiding door hen te koppelen aan een oppashond in de buurt. In december zet de stichting zich daar extra voor in en speciaal voor mensen die een dierbare zijn verloren.

Oopoeh wil in Zaandam en omgeving meer ouderen en honden van elkaars gezelschap laten genieten. De stichting ziet wat het verlies van een partner met zich meebrengt, maar heeft ook aandacht voor senioren die hun hond zijn verloren. Een gemis dat vaak wordt onderschat, maar met een oppashondje hebben zij toch een gezellige daginvulling en krijgen bovendien meer beweging en sociale contacten in de buurt.

Verdriet niet erkend

Voor veel senioren zijn deze donkere maanden een lastige periode. Veel sociale activiteiten gaan vanwege het coronavirus niet door, het is in de winter minder aantrekkelijk om (alleen) naar buiten te gaan en eenzaamheid ligt op de loer voor mensen die gewend waren aan ommetjes met hun viervoeter. Theo Nienhuijs (72) onderstreept dit probleem: ‘Als je partner overlijdt dan staat doorgaans iedereen voor je klaar. Maar als je je hond verliest, vaak je allerbeste maatje, dan word je verdriet niet serieus genomen.’

Na het overlijden van zijn hond stortte zijn wereld in, maar vanwege zijn leeftijd wilde Nienhuijs niet meer aan een eigen hond beginnen. ‘Met mijn oppashond Bickel ervaar ik nu weer de gezelligheid van een maatje in huis. Bovendien wandel ik weer, en dat is goed voor lichaam en geest. Door Bickel voel ik me weer geliefd,’

Al ruim 600 matches

Vorig jaar is aan de andere kant een recordaantal honden geadopteerd en veel baasjes zijn op zoek naar een lieve en betrouwbare oppas in de buurt. Stichting Oopoeh brengt deze twee partijen samen en matchte het afgelopen jaar meer dan 600 senioren en hondenbaasjes. ‘Heel veel senioren die zich bij ons aanmelden hebben een verlies meegemaakt. Zij zoeken een manier om het leven weer op te pakken. Door hen te koppelen aan een oppashondje hebben ze een wandelmaatje, meer sociale contacten en meer gezelligheid in huis. Een oppashond zal nooit je overleden dierbaren vervangen, maar de senioren ervaren wel weer liefde en vrolijkheid. En dat is heel waardevol, zeker in deze eenzame en onzekere tijd,’ zegt directeur Ellen Groneman.

Kent u of bent u een 55-plusser die wel een kwispelend lichtje in de duisternis kan gebruiken, maak dan (samen) een profiel aan op de website van de stichting of neem contact met op via [email protected] of het telefoonnummer 020 – 7853 745. Dat verplicht u tot niets.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen