Hugo de Jonge waarschuwt voor ‘barre coronawinter’

Foto: Libreshot / CC0

Veel zaken zullen de komende tijd om 17:00 uur hun deuren moeten sluiten. Basis- en middelbare scholen blijven open, maar er wordt wel aan maatregelen gedacht zoals het dragen van mondkapjes. Het kabinet hoopt zo het aantal coronabesmettingen te verminderen, om de zorg eindelijk te ontlasten.

Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS. Niet-essentiële winkels (zoals kleding- en meubelzaken), de cultuursector (theaters en bioscopen), doorstroomlocaties zoals musea en amateursportclubs zullen de deuren gesloten moeten houden tussen 17:00 en 05:00 uur. De maatregelen gaan zondag in, aldus de bronnen. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moet het kabinet de komende tijd ‘echt fors ingrijpen’ om het aantal coronabesmettingen te verlagen. Hij waarschuwt dat mensen zich ‘schrap moeten zetten voor een barre winter’.

Kentering forceren

‘Als je het zo hard ziet oplopen, moet je de kentering forceren,’ zegt De Jonge op de dag dat hij een nieuwe fase in de zorg aankondigt. In Zaanstad werden vandaag 171 nieuwe coronagevallen gemeld. In het hele land worden planbare operaties zoals kankerbehandelingen uitgesteld om meer acute zorg te kunnen verlenen. De maatregelen die eerder deze maand werden aangekondigd, hebben nog weinig effect. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2598 mensen vanwege Covid-19. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei.

Iets minder IC-patiënten

De afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53. Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten, maar de bezetting op de Intensive Cares daalde juist iets. Het aantal coronapatiënten daar daalde met twee naar 528. De instroom in de ziekenhuizen blijft wel stijgen. In de afgelopen dag waren de coronaklachten van 384 mensen zo erg dat ze moesten worden opgenomen. In de afgelopen week waren dat er gemiddeld 340 per dag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen