Vluchten zuidelijk Afrika on hold vanwege virusmutatie

Foto: Flickr / Marco Verch

Vluchten uit zuidelijk Afrika zijn wegens zorgen over de nieuwe coronavariant B.1.1.529 vanaf vandaag 12:00 uur verboden, heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aangekondigd. De passagiers op vluchten die nog onderweg waren worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

De landen die het betreft zijn Botswana, Eswatini (Swaziland), Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Volgens De Jonge is de nieuwe variant ‘reden voor zorg’, maar is er ook nog veel onduidelijk. ‘Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen.’ De Jonge benadrukt dat Europese lidstaten samen optrekken. ‘Dat geeft de maximale garantie dat je op z’n minst de binnenkomst ervan vertraagt.’

Nederlanders die in Zuid-Afrika zitten hebben het recht terug te komen. Het vliegverbod betekent ook niet dat er helemaal geen vluchten meer tussen zuidelijk Afrika en Nederland zullen zijn. Voor staatsburgers, maar bijvoorbeeld ook medisch personeel en vracht blijft luchtverkeer mogelijk. Daarvoor geldt dan wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

Begrip reisbranche

De reisbrancheorganisatie ANVR begrijpt de maatregel. ‘Je kunt er alleen maar vóór zijn om zo te handelen, omdat er een virusmutatie is,’ aldus een woordvoerster van de organisatie. Ze merkt wel op dat het een triest bericht is voor de reissector en de stap alleen maar zorgt voor een eventuele vertraging van het virus. ‘Mensen kunnen namelijk ook via een andere route uit het gebied reizen,’ constateert ze. ‘Daardoor kan de virusmutatie uiteindelijk toch deze kant op komen, via bijvoorbeeld Dubai.’

Twijfel aan effectiviteit

Virologe Marion Koopmans betwijfelt of het stopzetten van het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika het virus kan tegenhouden. ‘Ik snap het wel als reactie, we schrikken natuurlijk allemaal. Maar de ervaring leert dat dit misschien niet zoveel effect heeft omdat dit virus waarschijnlijk al langer circuleert,’ zegt Koopmans. Het is volgens haar ook ‘zeker denkbaar’ dat de variant elders is ontstaan, ‘en dan is het dweilen met de kraan open’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen