Omgangsvormen gaan er niet op vooruit in de politiek

Homme Heida.
Foto: Still raad gemeente Zaanstad

Ook in de politiek zijn omgangsvormen niet meer wat ze geweest zijn. In Zaanstad onderbrak ex-PVV’er en nu BVNL’er Homme Heida enkele keren ongevraagd zijn collega’s om zijn ongenoegen te uiten en in het gemeentehuis van Purmerend ging gisteravond een kandidaat-raadslid bijna op de vuist met een beveiliger. Het is allemaal niet fraai.

Lijsttrekker Ernst van Damme van de Lijst Van Damme weigerde bij de raadsverkiezingen in Purmerend om een QR-code te tonen die nodig was om de uitslagenavond bij te wonen. Vanaf 1 januari gaan Purmerend en Beemster samen verder als één gemeente, als Purmerend. Bij een herindeling wordt ook een nieuwe raad gekozen. Omdat de herindeling in dit geval per 1 januari ingaat, vonden de verkiezingen daar al eerder plaats dan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen komende maart.

‘Principieel op tegen’

Op beelden van NH Nieuws en RTV Purmerend is te zien dat Van Damme door een beveiliger wordt tegengehouden, waarna hij zich aan hem probeert te ontworstelen. Als een andere beveiliger erbij komt loopt Van Damme naar achteren, waarop één van de beveiligers aangeeft bereid te zijn om de politie te bellen. ‘De politie bellen? Ik doe hier godverdomme mee aan de verkiezingen,’ antwoordt de lijsttrekker op hoge toon. Daarop wandelt hij het gemeentehuis uit en laat nog aan een andere beveiliger weten geen QR-code te willen laten zien, want ‘daar ben ik principieel op tegen’.

Ondertussen in Zaanstad

In Zaanstad was Heida als PVV’er geen politicus die op de voorgrond trad, maar viel ook niet op door al te rare fratsen. Als vertegenwoordiger van de BVNL Zaanstad en dus als aanhanger van de landelijke partij Belang van Nederland van Wybren van Haga laat hij zich van een recalcitrante kant zien. Heida riep dinsdag regelmatig iets door de zaal, tot voorman Harrie van der Laan van de POV het zat was en voorzitter Harm Jan Egberts (VVD) opriep om hem buiten de deur te zetten.

Dat gebeurde niet, maar Egberts meende even later te horen dat Heida Van der Laan uitmaakte voor ‘narcist’ en greep alsnog in. Het bleek een misverstand: wat Heida zei was ‘met een assist van meneer Van der Laan’. De ijzige sfeer die regelmatig van het scherm spat bij registraties van Zaanse raadsbijeenkomsten lijkt er met de komst van de BVNL niet op vooruit te gaan.

Van Damme niet gekozen

In Purmerend en Beemster werd Van Damme niet gekozen. De winnaars van de herindelingsverkiezingen werden de Stadspartij – Beemster Polder Partij met negen zetels en de Partij van de Arbeid met vijf. Daarna volgde de VVD. Forum voor Democratie komt de raad binnen met twee zetels, Leefbaar Purmerend gaat van drie naar één. Het opkomstpercentage was met 32,4 teleurstellend.

Reacties