Nog steeds ‘extreem druk’ bij afspraken voor coronatest

Foto: Pixabay / Analogicus

De behoefte aan coronatesten blijft ‘enorm groot’ en daardoor is het ook nog altijd ‘extreem druk’ bij het landelijke callcenter en het onlinereserveringssysteem, meldt GGD GHOR Nederland. Het kan daardoor de nodige moeite kosten om een test in te boeken, zeker voor mensen die daar niet ver voor willen of kunnen reizen.

‘Mensen kunnen helpen door later op de dag een afspraak te maken,’ laat de woordvoerster van de overkoepelende gezondheidsdienst weten. ‘Online is het in de avond en op de vroege ochtend rustiger. In principe is er voor iedereen plek,’ voegt ze eraan toe. De GGD’en lieten vorige week al weten dat ze aan de grens zitten van hun testcapaciteit. Ze zijn die aan het uitbreiden tot 120.000 per dag. In Zaanstad kwamen er vandaag 151 positieve testen bij.

Meer tijdvakken 

‘Zo verlengen regionale GGD’en openingstijden, worden op bestaande locaties extra testlijnen geopend en wanneer de mogelijkheid daartoe is, worden nieuwe locaties geopend.’ De GGD Zaanstreek – Waterland heeft nog geen aanpassingen aangekondigd. Om de reserveringen te versoepelen zijn wel enkele wijzigingen in het onlinesysteem doorgevoerd. Daardoor komen volgens GGD GHOR meer tijdvakken beschikbaar en worden plekken die tijdelijk zijn gereserveerd eerder weer vrijgegeven.

Wie een test wil inboeken via internet, krijgt diverse opties. Alle aangeboden tijdvakken zijn dan enige tijd niet beschikbaar voor een ander. ‘Uiteraard hopen wij op een spoedige stabilisatie van de besmettingen. De meest effectieve maatregel om ook de testcapaciteit op orde te brengen, is de hoeveelheid besmettingen naar beneden krijgen,’ aldus de landelijke organisatie van de GGD’en.

Reacties