Jan Hamming maakt zich sterk voor zwemlessen kinderen

Foto: Wikimedia / Edo de Roo

Burgemeester Jan Hamming gaat zich er hard voor maken dat kinderen zwemlessen kunnen blijven volgen en niet af hoeven te haken omdat hun ouders vanwege een ontbrekende coronapas niet naar binnen mogen. In sommige groepen is de helft van de kinderen van zwemles gehaald.

Vanaf achttien jaar is het tonen van een geldige QR-code verplicht voor binnensport, en dat geldt ook voor zwembaden. De sector verwacht echter problemen in de komende zomer wanneer – gezien het landelijke beeld – een aanzienlijk aantal kinderen niet voldoende zwemvaardig zal zijn. Intussen blijken kinderen in de leeftijd tussen tien en veertien jaar de groep te zijn met procentueel gezien de meeste besmettingen.

Basisschool et Buut is de eerste en tot nu toe enige school die vanwege corona enkele dagen de deuren sloot, maar de schoolbesturen verwachten volgens de burgemeester niet nog meer gedwongen sluitingen. Wel worden er in overleg met de GGD klassen in quarantaine geplaatst wanneer daar meerdere besmettingen zijn.

Paniekvoetbal

Welke maatregelen ons de komende tijd te wachten staan is nog steeds onduidelijk, maar Hamming ziet zo langzamerhand ‘paniekvoetbal’ ontstaan. ‘Weegt de onrust in de maatschappij op tegen de beoogde effecten?’ vroeg hij zich gisteravond in de raad af.  Het eventueel alsnog afblazen van  evenementen zoals de intochten van Sinterklaas noemde de burgemeester ‘ongewenst,’ maar mocht dat gebeuren dan kunnen wat hem betreft de organiserende comités in elk geval de voor vergunningen betaalde leges terugkrijgen.

Op zoek naar vaccinatielocatie

Wat prikken en testen betreft lijkt Zaanstad het landelijke beeld te volgen. Zo was er vorige week een stijging van het aantal testen met 48 procent, tot een totaal van 6682.  De bedoeling is om zo snel als mogelijk testen zonder afspraak weer in te voeren. De gemeente en de GGD zijn nog op zoek naar één grote vaccinatielocatie voor boosterprikken in Zaanstad, en dat zal niet het eerder daarvoor aangewezen topsportcentrum in Koog aan de Zaan zijn.

Volgens Hamming loopt alles op schema. De eerste groep die aan de beurt is zijn de 80-plussers, die veelal in verzorgingshuizen zullen worden geprikt. De inrichting van een centrale prikplek voor de regio is binnen twee weken te realiseren, zei hij. De vaccinatiebus van de GGD bij de moskee in Poelenburg is overigens succesvol geweest, liet hij ook weten.

Geen boetes uitgedeeld

Wat de controles van coronapassen door ondernemers en organisaties betreft zijn er geen excessen geweest en geen boetes uitgedeeld. Alle restaurants die openlijk adverteerden met varianten op ‘lak aan de coronapas’ zijn gecontroleerd en in orde bevonden. Zaanstad kreeg van het Rijk ruim vier ton om controles op het controleren mogelijk te maken en heeft daarvan inmiddels zo’n 40.000 euro besteed. In de weekeinden gaan drie teams van twee personen op pad in het Dam-gebied, voor sportverenigingen en voor overige sectoren, waaronder cultuur. Dat leverde tot nu toe respectievelijk 444, 79 en elf controles op.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen