Zaandamse (68) wacht mogelijk celstraf wegens fraude met uitkering

Foto: Pixabay / Mohamed Hassan

Een 68-jarige van oorsprong Turkse Zaandamse moet mogelijk twee maanden de cel in en Zaanstad 175.000 euro aan te veel ontvangen uitkeringen terugbetalen. Haar nu in Oostenrijk wonende broer zette jaren geleden uit financieel eigenbelang een appartement in Turkije op haar naam en dat breekt haar nu op. Dat meldt NH Nieuws.

De analfabete vrouw zegt zich er niet van bewust te zijn geweest dat ze jarenlang op papier de eigenaar bleef, want het zou in eerste instantie om hooguit enkele weken gaan. Haar in Beverwijk wonende dochter overkwam hetzelfde. Dat werd door die gemeente ontdekt, waarop de collega’s in Zaanstad werden ingeseind over het onroerend goed. Als gevolg daarvan moet de Zaandamse zich er nu voor verantwoorden dat ze van 2008 tot 2018 onterecht een uitkering ontving.

Geen profijt gehad

De vrouw zou volgens haar advocaat nooit profijt van ‘haar’ appartement hebben gehad en zelfs geen sleutel. Daarbij is ze vrijwel nooit in Turkije geweest. Het Openbaar Ministerie meent dat ze onvoldoende heeft moeite heeft gedaan om haar huidige precaire situatie te voorkomen en eiste zes maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De advocaat bepleitte vrijspraak. De broer liet zich niet zien. De uitspraak is over twee weken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen