Ruim vierenhalf miljoen gevraagd voor aardgasvrij Kogerveld Oost

Foto: Hedwig Heeren

De gemeente heeft het Rijk om een bijdrage van ruim 4,5 miljoen euro gevraagd voor het aardgasvrij maken van de Kogerveldbuurt Oost. De steun is nodig om in nauwe samenwerking met de eigenaren ruim 500 woningen versneld te verduurzamen.

‘Dat levert een flinke CO2-besparing op. Daarnaast helpen wij onze inwoners bij het tegengaan van energiearmoede, hittestress en een ongezond binnenklimaat,’ zegt wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt over de aanvraag voor een subsidie via het Rijksprogramma Aardgasvrije wijken. Zaanstad heeft als doel om uiterlijk in 2040 klimaatneutraal te zijn. Dat betekent dat de Zaanse woningen de komende achttien jaar van het gas af gaan en op een duurzame manier aan warmte en warm water komen.

Isolatie en andere verwarmingsbron

Mocht de gemeente de bijdrage ontvangen, dan gaat zij de woningeigenaren ondersteunen bij het isoleren van hun huis en zorgen voor ‘een aantrekkelijk aanbod om te investeren in een duurzaam alternatief voor gas’. ‘Uit onderzoek komt naar voren dat warmtepompen en aansluiting op het warmtenet  betaalbare en haalbare opties zijn in deze wijk,’ aldus de aankondiging. Ook het opwekken van warmte uit water uit de Jagersplas (aquathermie) is onderzocht. Dat is op dit moment voor de hele wijk niet re betalen. in te zetten. De optie om voor een kleinschaliger toepassing te gaan wordt nog nader bekeken.

Keuze aan de eigenaren

Woningeigenaren beslissen zelf of zij mee willen doen aan deze mogelijkheid om hun woning van het aardgas af te krijgen. Uit gesprekken met Parteon en met Verenigingen van Eigenaren uit de buurt komt naar voren dat er voldoende draagvlak is, laat het college weten. ‘Voor de bewoners is dit een mooie kans om hun woning energiezuiniger te maken en over te stappen op een duurzame warmtebron. Hierdoor gaat het energieverbruik omlaag en zullen de energiekosten in de toekomst lager zijn. Dit helpt om energiearmoede tegen te gaan. Door isolatie zijn de woningen ook beter bestand tegen de hitte en tegen vocht en schimmel. Hierdoor verbetert het binnenklimaat.’

Kennis opdoen

Het zou ontzettend waardevol zijn om concreet aan de slag te kunnen met de warmtetransitie. Het is een enorme opgave en het is cruciaal om hier ervaring mee op te doen,’ aldus de wethouder. Alle opgedane kennis kan dan worden gebruikt om daarna samen met de inwoners de andere wijken aan te pakken. ‘Ook krijgen we toegang tot een breed netwerk van gemeenten die al bezig zijn met het aardgasvrij maken van wijken. De gemeenten kunnen van elkaar leren en geslaagde voorbeelden met elkaar delen.’

Volgend jaar meer bekend

De bijdrage van het Rijk is bedoeld om de onrendabele top te financieren. De investering om de woning aardgasvrij te maken is op dit moment nog hoger dan de eigenaar op korte termijn terug kan verdienen. Met het geld van het Rijk wordt dit tekort betaald. In het eerste kwartaal van 2022 wordt bekend welke gemeenten de bijdrage ontvangen.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen