Drones, camera’s en sensoren in de strijd tegen treinspuiters

Een bekladde trein op het station van Wormerveer.
Een bekladde trein op het station van Wormerveer.
Foto: Michel Schermer

De Nederlandse Spoorwegen gaan drones, camera’s, warmte- en bewegingssensoren inzetten om graffitispuiters te betrappen als die illegaal op terreinen komen om treinen te bespuiten. Dat gebeurt met enige regelmaat ook op het station in Wormerveer, als de treinen daar ‘overnachten’.

Zogenoemde opstel- en rangeerterreinen blijken overal in het. land spuiters aan te trekken. Voor NS-medewerkers is nu een app ontwikkeld waarmee ze bij het zien van graffiti meteen een melding kunnen doen. ‘Ook proberen we zo vandalen en vernielingen met elkaar in verband te brengen,’ aldus de NS vandaag. ‘Zodra iemand betrapt wordt, kan die ook bestraft worden voor eerdere vernielingen. Zo blijft geen streep graffiti onopgemerkt.’

Taakstraf

Elk jaar zijn de Nederlandse Spoorwegen zo’n tien miljoen euro kwijt aan het schoonmaken van treinen met graffiti. ‘Door het verzamelen en combineren van alle beschikbare informatie ontstaat een landelijke graffitidatabank die nu al bestaat uit ruim twee miljoen foto’s.’ De NS hebben aan de hand van nieuwe technieken eerder al een app ontwikkeld waarmee daders kunnen worden opgespoord en waarmee aangifte wordt gedaan bij de politie. Wie betrapt wordt op het aanbrengen van graffiti kan een taakstraf tegemoet zien, die vergelijkbaar is met de staffen voor zwartrijders en voor mensen die stationsmeubilair vernielen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen