In 2023 weer over (een enigszins verlegd) Schanszichtpad

Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft de benodigde 464.000 euro bij elkaar voor de vernieuwing van het Schanszichtpad. Dat werd in november 2018 afgesloten vanwege de onveilige staat van de bruggen, en door Zaanse wandelaars node gemist.

Sindsdien is gezocht naar geld om het laarzenpad te heropenen en dankzij de financiĆ«le bijdragen van het Recreatieschap Twiske – Waterland (180.000 euro), de provincie (147.000), het Edwin Bouw Fonds (104.000) en de gemeente (33.000 euro) is het herstel nu mogelijk. Wanneer de vergunning- en bouwfase voorspoedig verlopen zou het pad bij de Zaanse Schans in 2023 weer gebruikt moeten kunnen worden.

Houtrot

Het geliefde wandelpad is in 2005 aangelegd, maar na vijftien jaar bleken de bruggen dusdanig te zijn aangetast door houtrot dat ze niet langer veilig waren. Na de afsluiting bleek dat herstel en reparatie van de bruggen nog wel mogelijk was, maar dat dit slechts uitstel van grootschalig onderhoud zou betekenen. Daarom sloegen alle betrokken partijen de handen ineen op zoek naar geld voor vervanging.

Enigszins andere route

Het Recreatieschap Twiske – Waterland gaat de plannen uitvoeren en neemt daarnaast ook het meerjarige onderhoud en het beheer van het wandelpad op zich. Zo wordt een nieuwe afsluiting in de toekomst voorkomen. Het huidige Schanszichtpad loopt van het scoutinggebouw aan de Kalverringdijk naar de uitkijktoren naast het Zaans Museum. Als onderdeel van de vernieuwing zal het wandelpad straks over een door de Stichting Kalverpolder beheerd terrein van Staatsbosbeheer gaan lopen.

De stichting gaat hier een nieuw aan te leggen natuurpark maken, waardoor er een extra educatieve beleving van het veenweidegebied zal ontstaan. De nieuwe bruggen worden hoog, zodat de onderdoorgang voor de schaatsroute blijft bestaan.

Reacties