Daders fataal afgelopen gijzeling Wormerveer zwaarder gestraft

Foto: Piqsels / CC0

Twee Amsterdammers van 39 en 45 jaar zijn vandaag in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van vierenhalf jaar voor wat begon met het gijzelen van Jdesse Boerenveen (40) in Wormerveer. Het eindigde met de dood van de man in Almere, toen hij op de vlucht sloeg voor zijn kwelgeesten en verdronk.

De vrijheidsbroving begon op 1 december 2016 in een garage, omdat het slachtoffer een andere verdachte geld schuldig was. Een deel van de schuld werd ingelost. De twee mannen en een derde die onbekend is gebleven namen het slachtoffer vervolgens in een auto mee naar Almere. Daar probeerden ook zij geld van hem te krijgen, en toen dat niet lukte namen zij hem mee naar een afgelegen strandje aan het Gooimeer.

Het slachtoffer, dat werd mishandeld en bedreigd met een vuurwapen, kon uiteindelijk aan zijn belagers ontkomen. De mannen zochten nog wel naar hem, maar konden hem niet meer vinden. Later bleek dat hij in het ijskoude water terecht was gekomen en verdronken. Zijn lichaam werd op 22 december in de nabijheid van het strandje gevonden.

Zwaardere straffen

De straf die het gerechtshof in Amsterdam heeft opgelegd is hoger dan de strafmaat van de rechtbank, omdat het Hof anders dan de rechtbank van oordeel is dat de dood van het slachtoffer aan de twee mannen kan worden toegerekend. Het Hof komt ook tot een hogere straf dan was geƫist, omdat die eis geen recht doet aan de ernst van het feit. De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen op van negen maanden en van acht maanden, waarvan telkens drie voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen