Hele land oranje op EU-coronakaart; griep duikt weer op

Foto: Pxfuel / CC0

Friesland is als twaalfde en laatste provincie gezakt van rood naar oranje op de Europese coronakaart. Ook daar is het aantal positieve tests genoeg gedaald. Heel Nederland staat nu op de één na laagste waarschuwingskleur.

 

 

De gezondheidsdienst ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu publiceert de kaart elke donderdag. Limburg heeft Friesland ingehaald en is naar verhouding de grootste brandhaard geworden. In de laatste twee weken telde Limburg 1955 positieve tests, omgerekend zo’n 175 per 100.000 mensen. Dat is tien procent meer dan bij de vorige kaart. Ook in Gelderland en Zeeland stijgt het aantal positieve tests.

Groen in zicht?

Groningen, Drenthe en Noord-Brabant hebben nog net iets te veel positieve tests om van oranje naar groen te zakken, het laagste niveau. Begin juli was voor het laatst een Nederlandse provincie groen. Of de drie provincies daadwerkelijk die kleur bereiken, hangt af van de ontwikkeling van het virus. Het aantal positieve tests neemt de laatste dagen iets toe. Op de kaart van deze week heeft dat nog geen invloed, op die van volgende week mogelijk wel.

Griep

Intussen rijst de vraag hoe de griep zich het komende seizoen gaat ontwikkelen. Er is volgens het RIVM momenteel weinig griep in Nederland, maar er zijn in de afgelopen weken voor het eerst sinds lange tijd wel weer besmettingen met het influenzavirus gevonden. Van 27 september tot en met 3 oktober) bezochten twaalf op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is vergelijkbaar met voorgaande seizoenen en onder de epidemische drempel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen