Bewoners Bloemgracht: hoogbouw liever naar dorpen met veel ruimte

Foto: Google Street View

Het Eigenarencollectief Bloemgracht wil de Peperstraat autoluw maken met een park op de plek van de parkeerplaats en hoogbouw op een andere locatie in Zaandam Centrum of, mocht dat niet lukken ‘in de omliggende Zaanse dorpen waar nog veel ruimte is, zoals bijvoorbeeld bij Wormerveer of Krommenie’.

‘Wij stellen voor om twee vliegen in een klap te slaan met de ontwikkeling van een park op de locatie van de huidige parkeerplaats. Daarmee worden de groene longen van Centrum Oost vergroot en worden de zorgen over bezonning, lichtinval en privacy van woningeigenaren aan de Bloemgracht grotendeels weggenomen,’ schrijven de huiseigenaren aan de gemeenteraad naar aanleiding van de bouwplannen voor de Peperstraat. Hun wensen hebben ze kracht bijgezet met een petitie.

Ze zijn op zich blij met de vernieuwing van Centrum Oost: betere woningen, goede voorzieningen en meer groen maken het stadsdeel aantrekkelijker voor bewoners, bezoekers en nieuwkomers. ‘Daarom staan wij in principe positief tegenover een herontwikkeling van de Peperstraat, aangezien wij de huidige uitstraling van de straat niet aantrekkelijk vinden. Echter, de plannen die nu voorliggen zijn voor de eigenaren van de Bloemgracht absoluut geen verbetering.’

Bedenkingen

Gevreesd wordt voor schade aan de huizen tijdens de bouw, aantasting van de houten funderingspalen vanwege een verlaagde grondwaterstand, minder zon in de tuinen en lichtinval in de huizen, meer inkijk en dus minder privacy vanwege een gepland dakterras voor één van de nieuwe blokken in de Peperstraat en een oplopende schaarse aan parkeerplaatsen.

Juridische stappen

De Rosmolenwijk bestaat grotendeels uit laagbouw en bevat enkele pittoreske straten zoals de Bloemgracht en dat beeld is volgens de huiseigenaren ‘moeilijk verenigbaar met een dichtbebouwde Peperstraat, die hoofdzakelijk bestaat uit hoogbouw varierend van dertien tot 58 meter’. ‘Indien u toch geen gehoor mocht geven aan onze ernstige bezwaren, en ervoor kiest om onze mooie woningen te beschadigen en ons voortaan in de schaduw en donkerte te laten woven, dan zullen wij zeker juridische stappen gaan zetten,’ schrijven ze ook. Maar ‘hopelijk hoeft het niet zo ver te komen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen