Muziek ‘door de oren van Monet’ in Kogerkerk

Dirigent Rolf Hoogenberg.
Dirigent Rolf Hoogenberg.
Foto: OrkestZ

OrkestZ geeft op 13 november een ‘impressionistisch concert’. ‘Bij de viering van het Monet-jaar in Zaanstad is het thema Door de ogen van Monet. Wij vonden dat een concert Door de oren van Monet in dit jubileumjaar niet mocht ontbreken,’ zegt Paulijn de Bruijne van het orkest.

Speciaal voor dit concert stelde zij met dirigent Rolf Hoogenberg en een aantal muzikanten een programma samen van ‘impressionistische’ werken. Ook in de muziek is het impressionisme een invloedrijke stroming geweest, met Claude Debussy, Erik Satie en Maurice Ravel als bekende namen. ‘Deze componisten probeerden een zintuigelijke indruk, een impressie, te vangen in klanken, zoals Claude Monet een impressie probeerde te vangen in verf op doek,’ aldus Hoogenberg.

Met toelichting door gids

‘Probeer je maar eens voor te stellen: hoe vang je maanlicht in klanken? Hoe klinkt het bekende schilderij dat Vincent van Gogh maakte van het korenveld? En wat zie je voor je als je naar de Parade van Satie luistert?’ Tijdens het concert wordt het publiek langs de muziekwerken geleid als in een museum: met een toelichting van een ‘gids’. ‘We helpen je echt om door de oren van Monet te luisteren naar de muziek,’ zegt De Bruijne. ‘Dan hoor – of zie – je meer.’

Niet simpel, wel fijn

Inmiddels is OrkestZ druk aan het repeteren. In het projectorkest spelen 35 muzikanten mee, voor het merendeel uit de Zaanstreek. ‘Het is geen eenvoudige muziek,’ weet Wilma Vloon, voorzitter van OrkestZ en hoornist. ‘Maar wat is het fijn om na die lange coronastop weer lekker muziek te kunnen maken samen.’

Het concert Door de oren van Monet in de Kogerkerk in Koog aan de Zaan op zaterdag 13 november begint om 20:00 uur. Kaarten – inclusief een drankje – kosten tien euro. Ze zijn te bestellen via [email protected]. Hieronder een impressie van wat u kunt verwachten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen