Politie gebruikt drones die gegevens naar China kunnen lekken

Foto: Da Jiang Innovations

De Nationale Politie gebruikt drones van het omstreden Chinese techbedrijf Da Jiang Innovations (DJI) ondanks aanwijzingen dat beelden en andere data weg kunnen lekken naar de Chinese overheid. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Investico voor TrouwDe Groene Amsterdammer en EenVandaag. De politie zegt ‘niet uit te kunnen sluiten dat data op Chinese servers belandt’.

De politie zette de onbemande vliegtoestellen alleen in 2021 al meer dan 1000 keer in, onder andere na een verkeersongeluk in Krommnie in juli, zo blijkt uit de foto die het platform plaatste. De vloot bestaat inmiddels uit ruim 100 DJI-drones. Het ministerie van Defensie gebruikt ze niet meer omdat de dataveiligheid niet kan worden gegarandeerd, maar de politie zet ze in voor verschillende doeleinden. De sensor onder de drone kan bijvoorbeeld een zoeklicht of infraroodcamera hebben om iemand op te sporen of een luidspreker om mensen op de grond te waarschuwen.

Ook maakt de drone het mogelijk om in overstroomde gebieden plekken in kaart te brengen die nog begaanbaar zijn voor hulpdiensten. Rijkswaterstaat gebruikt ze om bijvoorbeeld de Deltawerken en waterwegen te inspecteren, de NS en ProRail gebruiken ze voor spoorinspecties en bedrijven in de Amsterdamse en Rotterdamse havens zetten ze in voor inspecties en onderhoud. Uit verschillende internationale onderzoeken bleek de afgelopen jaren echter dat de besturingsapps grote hoeveelheden persoonsgegevens naar Chinese servers sturen en dat hackers live konden meekijken met de dronecamera. Als groot Chinees bedrijf is DJI bovendien wettelijk verplicht om data te delen met de Chinese overheid.

In een reactie stelt de politie geen drones te gebruiken voor ‘afgeschermde operaties’. Bovendien, zegt de woordvoerder, worden de dronebeelden versleuteld verstuurd, zodat de data van de drone niet kan weglekken. Maar tegelijkertijd kan de politie niet uitsluiten dat data op Chinese servers belandt: ‘We zijn ons bewust van dit risico. Tot nu toe hebben we geen datalek vastgesteld.’ De overheidseditie die DJI speciaal ontwierp voor éxtra dataveiligheid zegt de politie niet te gebruiken. 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen