D66 wil lokale regels voor schone omgeving rond bedrijven

Foto: Pixabay

Al sinds januari 2007 bestaat de landelijke verplichting voor bedrijven zoals de horeca, tankstations, winkels en andere ondernemingen om zwerfafval dat afkomstig is van het eigen bedrijf in een straal van 25 meter rondom de zaak zelf op te ruimen. Dat is bij veel ondernemers onbekend, ontdekte D66. De partij is voorstander van de invoering van een set Zaanse regels.

De kans daarvoor dient zich aan bij de invoering van de Omgevingswet in 2022, waardoor het activiteitenbesluit dat de huidige 25-meterregel bevat vervalt. Dat geeft gemeenten de ruimte om voortaan zelf regels over het opruimen van zwerfafval door bedrijven op te stellen, toegespitst op de eigen situatie. D66 wil er zo snel mogelijk mee aan de slag en heeft het onderwerp daarom op de raadsagenda gezet. Aanpassen aan de Zaanse realiteit kan bijvoorbeeld door de opruimcirkel te vergroten voor een bepaalde keten of op een bepaalde locatie.

Scholen en OV

Raadslid Rob Karst geeft als voorzet dat de nieuw op te stellen regels ook van toepassing zouden kunnen zijn bij scholen, het busstation en de treinstations. Dan moet er echter wel ruchtbaarheid aan gegeven worden. ‘Bij navraag bij diverse ondernemingen blijkt dat bijna niemand op de hoogte is van de huidige 25-meterregel,’ schrijft hij in het agenda-initiatief van D66. Karst wijst ook alvast op het bekende struikelblok bij regelgeving: de handhaving. En dus moet ook worden besproken welke mogelijkheden de raad ziet om nieuwe lokale regels bij bedrijven en andere betrokkenen onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat ze ook worden nageleefd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen