Langgerekt zebrapad op kruising Rustenburg – Gedempte Gracht

Foto: Google Street View

Het college gaat de als onveilig ervaren oversteeksituatie bij het Rustenburg en de Gedempte Gracht aanpakken. Objectief gezien is die niet onveilig: er zijn geen geregistreerde ongevallen gebeurd. Toch heeft de raad aangedrongen op maatregelen en die komen er nu.

De gemeente huurde verkeersdeskundige Paul van der Zedde in voor advies over de beste manier om de voetganger op deze plek meer te beschermen. Hij kwam tot de conclusie dat een langgerekt zebrapad de beste oplossing is en dat de voordelen hiervan opwegen tegen de nadelen. Eén van de nadelen is dat voergangers minder alert zullen zijn op passerende fietsers en in mindere mate autoverkeer.

Fietsersbond niet enthousiast

In eerdere besprekingen met de Fietsersbond waren er bezwaren tegen de aanleg van één of twee zebrapaden op dit punt, meldt het college aan de gemeenteraad. De constante voetgangersstroom zou tot conflicten met fietsers, bromfietsers en laad- en losverkeer kunnen leiden. Ook zou een goede doorstroming van het verkeer op wielen  niet meer (veilig) mogelijk zijn. Bij de gekozen oplossing kan dit probleem echter grotendeels ondervangen worden, aldus het college.

Praktijkvoorbeelden met langgerekte zebrapaden elders in het land – en het aan de andere kant van de Gracht gelegen regenboogzebrapad – ‘laten zien dat de situatie veilig is en dat de fietsers geen extra hinder ondervinden’. De aanleg wordt gefinancierd met de van het Rijk gekregen verkeersveiligheidssubsidie. Het werk moet af zijn voordat het winkelend publiek er massaal op uit trekt om inkopen te doen rondom de feestdagen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen