Stoelendans in demissionair kabinet gaat door

Foto: Public Domain Pictures

De Zaanse Barbara Visser (VVD) werd onlangs bevorderd van staatssecretaris van Defensie tot minister van Infrastructuur en Waterstaat en vandaag is Ank Bijleveld (CDA) teruggetreden als Defensieminister. Zij vond dat ze niet langer kon aanblijven in het demissionaire kabinet na een motie van afkeuring.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) wordt tijdelijk belast met de leiding van het ministerie van Defensie, tot een opvolger van Bijleveld gevonden is. Die wordt gezocht in de kring van het CDA. Bijleveld had het pakket van Visser er na haar vertrek al bij genomen en Grapperhaus wacht dan ook een breed palet aan taken. Er zal maar iets gebeuren, zou je bijna denken.

Afghanistan

De Tweede Kamer nam gisteravond een motie van afkeuring tegen Bijleveld aan vanwege de ongeorganiseerde gang van zaken rond de evacuaties uit Afghanistan. Minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag (D66) stapte om eenzelfde motie direct al op. Dat is geen wet van Meden en Perzen, omdat het politieke instrument veel minder gewicht heeft dan een motie van wantrouwen. Bijleveld vindt echter dat ze door de ontstane situatie haar werk niet meer kan doen.

De vervanger van Kaag op Buitenlandse Zaken is haar partijgenoot Tom de Bruijn, die aanblijft todat een nieuwe demissionaire minister van Buitenlandse Zaken wordt benoemd. De nieuwe minister zal geen D66’er zijn, maar een lid van de VVD-fractie. De Bruijn is sinds afglopen maand al de voorman voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen