‘Bij volgende vaccinatiegolf niet prikken in sporthallen’

Foto: Google Street View

Met de ervaringen die de afgelopen maanden zijn opgedaan met grootschalig vaccineren nog vers in het geheugen moet de gemeente een draaiboek in elkaar timmeren om voorbereid te zijn op een eventuele herhaling. Het inzetten van sporthallen moet daarbij worden voorkomen. Dat voorstel doet de PvdA in een agenda-initiatief.

Sinds 12 april is het Topsportcentrum in Koog aan Zaan in gebruik als priklocatie, maar vanaf 20 september is hij weer volledig beschikbaar voor sport en gymlessen. Dat deze locatie werd aangewezen voor massavaccinatie snapt de PvdA: de epidemie had iedereen overvallen, er moest gehandeld worden en een sporthal is qua bereikbaarheid en ruimte een geschikte plek. Daarnaast kon er door maatregelen niet of slechts beperkt gesport worden, waardoor de impact minder groot was en kon Freekids terugvallen op tijdelijke Buko-eenheden. ‘Toch zijn wij van mening dat dit in de toekomst anders moet,’ schrijft Geert Rijken in het agenda-initiatief.

Grote impact

Naast de kinderopvang wordt Topsporthal De Koog gebruikt door Volleybalvereniging Zaan, Badmintonvereniging MatchPoint, Turnvereniging Jahn, Korfbalvereniging Roda, wordt er gezaalvoetbald en krijgen basisschoolleerlingen er gymlessen. ‘Het tijdelijk niet of gedeeltelijk kunnen gebruiken van de hal heeft dus een grote impact. De afgelopen periode kon er geen gebruik worden gemaakt van de topsporthal, kleedkamers, douches, toiletten en kantine. Scholieren zijn met bussen naar andere locaties gereden voor gymlessen,’ schrijft Rijken. Dat ziet de PvdA liever niet nog een keer gebeuren.

Suggesties welkom

De vraag aan het college en aan de overige fracties is daarom om die de zienswijze van de PvdA delen dat sporthallen bij eventuele toekomstige vaccinatiecampagnes hun eigen functie moeten behouden en dat ter voorbereiding op een nieuwe vaccinatiegolf alvast een plan moet worden uitgewerkt met alternatieve locaties. Suggesties voor gschikte plekken zijn welkom.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen