Zestien vrouwen kregen met bacterie besmette embryo geplaatst

Foto: CCnull / Marco Verch / CC0

Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft bij zestien vrouwen embryo’s teruggeplaatst die besmet waren met de bacterie Sphingomonas koreensis, die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. In totaal gaat het om 31 vrouwen van wie de embryo’s mogelijk in aanraking zijn geweest met de bacterie.

Zeven van de zestien betrokken vrouwen werden behandeld in het Amsterdamse ziekenhuis en de anderen in de regio. NH Nieuws bracht de kwestie eerder vandaag naar buiten. De besmetting werd vastgesteld in het laboratorium van het ivf-centrum van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. ‘Er is een bacterie terechtgekomen in een aantal kweekschaaltjes. Het gaat om een bacterie die bij gezonde mensen weinig kwaad kan. Zekerheidshalve worden alle ivf-gerelateerde behandelingen voor een à twee weken opgeschort, totdat duidelijk is waar de besmetting vandaan komt,’ zo heeft het Amsterdam UMC inmiddels laten weten.

Dagelijkse controles

De besmetting kwam aan het licht bij de dagelijkse controle van kweekschaaltjes met embryo’s. Volgens het ziekenhuis zijn alle betrokken wensouders geïnformeerd. ‘Er wordt onderzoek gedaan naar de bron van de besmetting. Voor alle wensouders die in een ivf-traject zitten betekent dit een onzekere situatie, die Amsterdam UMC zeer betreurt.’

Reacties