Zaanse fietsers steeds beter verlicht de weg op

Foto: Pixabay

Uit metingen blijkt dat steeds meer Zaanse fietsers goed verlicht op weg gaan, meldt de gemeente. Maar het moet nog (veel) beter.

De afgelopen tijd is twee keer geteld hoeveel fietsers goede fietsverlichting hadden. Eind september, begin oktober fietste tijdens de eerste meting 49 procent van de Zaankanters met licht. Drie weken later was dit 59 procent. Daarbij daalde het percentage fietsers dat helemaal geen verlichting had van 30 naar 22.

Meer controles

De politie controleert inmiddels vaker op fietsverlichting. Mensen die die op orde hebben lopen niet alleen een kleinere kans op ongelukken, maar voorkomen ook een boete. Om fietsers te belonen voor goede verlichting houden de gemeenten in de regio samen met de Vervoerregio Amsterdam een winactie voor fietsers die extra opvallen, door naast voor- en achterlicht bijvoorbeeld ook een lichtgevende rugtas of speciale kleding te dragen.

#ikvalop

Iedereen kan een foto van zichzelf delen waarop te zien is hoe goed de fiets verlicht is in het donker en maakt daarmee kans op ‘stoere’ extra zichtbaarheid. Tag de Vervoerregio op Facebook, Twitter of Instagram en gebruik #ikvalop. Een deskundige jury kiest de leukste twee inzendingen van inwoners van de Vervoerregio Amsterdam.

Enkele tips:

  • Zorg dat alle draadjes vastzitten
  • Controleer of de batterijtjes het doen
  • Regel een setje thuiskomertjes, voor als de verlichting het plotseling niet meer doet
  • Voer geel of wit licht aan de voorkant en rood licht achter
  • Knipperend licht mag niethttps://twitter.com/BP_TeckelLottie/status/934473254139498496
  • En dan nog bovenstaande extra tip: ook huisdieren zijn in het donker minder goed zichtbaar.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen