Meer dan 1300 handtekeningen tegen plek Kogerveldschool

Protesttekeningen tussen de bomen op de groenstrook.
Protesttekeningen tussen de bomen op de groenstrook.
Foto: Twitter

Meer dan 1300 omwonenden van de groenstrook langs de Hondsdrafweg – Veldbloemenweg hebben hun handtekening gezet onder een protest tegen het plan om daar de nieuwbouw van de Kogerveldschool neer te zetten. Een gebouw van circa 4600 vierkante meter op die plek zien ze absoluut niet zitten.

Het is niet dat de Kogerveldbewoners een buurtschool onbelangrijk vinden, maar ze  noemen in een brief aan Onderwijswethouder Natasja Groothuismink en burgemeester Jan Hamming ’toekomstperspectief, leefbaarheid, sociale samenhang en verbinding essentieel voor onze (aandachts)wijk’. En die worden bevorderd door de groene oase. Tijdens een bijeenkomst begin juli zijn daarom alternatieve locaties aangedragen. De belangrijkste zorgen bij het doorgaan van de gemeentelijke plannen zijn:

  • Het verloren gaan van de hele oppervlakte aan groenbestemming, met onder andere ruim 35 gezonde 50 jaar oude bomen;
  • Het verdwijnen van een veilige speeltuin, een voetbalveldje en een buurtontmoetingsplek voor jong en oud;
  • De levensgevaarlijke ligging van een school langs de doorgaande Veldbloemweg, die ‘al jaren zeer regelmatig als racebaan wordt gebruikt’;
  • Het verkeersinfarct dat ontstaat in omliggende straten en op de Veldbloemweg als 390 leerlingen en de kinderen van het dagverblijf vijf dagen per week twee keer per dag worden weggebracht en weer opgehaald;
  • Geluidsoverlast voor de bewoners van de omliggende woningen, zowel in de hoog- als de laagbouw;
  • De toename van de hoeveelheid zwerfvuil;
  • Wateroverlast voor omliggende straten als de functie van de groenstrook als waterbuffer verdwijnt;
  • Een fiks hogere hittestress door het verdwijnen van de groenstrook;
  • Het wegvallen van enige vorm van privacy voor alle omliggende woningen;
  • Een waardedaling voor de omliggende koopwoningen.

‘Uw plan om deze veilige, groene en leefbare ontmoetingsplek in te ruilen voor een kolossaal complex verbijstert ons daarnaast om de volgende redenen. Het staat namelijk in schril en pijnlijk contrast met het feit dat de school nu 120 leerlingen heeft en er vanuit wordt gegaan dat het IKC Kogerveldschool drie zoveel leerlingen gaat huisvesten,’ aldus de brief.

‘Daarnaast is ons verteld dat er nog drie nieuwe schoollocaties in de nabije toekomst worden gesitueerd in de Kogerveldwijk, te weten de Hofwijk , de Boerejonkerbuurt en in het Oostzijderpark. Wij vragen ons oprecht af waar de leerlingen en de leerkrachten voor de vier locaties vandaan gaan komen.’ Daarnaast staat het laten verdwijnen van een geliefde groenstrook haaks op het gemeentelijke beleid om de stad te vergroenen.

Buurt van slag

‘Tot slot kunnen wij concluderen dat het door u gepresenteerde plan veel onrust, ongeloof, onzekerheden en verdriet teweeg heeft gebracht in onze gehele buurt,’ schrijven de omwonenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen