Aanvullend openbaar vervoer nog steeds niet op orde

Foto: Wikimedia / Nerd06

De gemeenteraad bespreekt morgenavond op initiatief van de SP en de belangenbehartigersgroep Kom er Uit de kwaliteit kwaliteit van het aanvullend openbaar vervoer in Zaanstad. Daar moeten geïnteresseerden wel even op wachten: het onderwerp staat pas om 22:20 uur op de agenda.

Sinds 2017, toen de toenmalige wethouder Jeroen Olthof beterschap beloofde, is het AOV volgens SP-raadslid Roland van Braam een probleem gebleven. ‘Er zijn zeer ernstige klachten zoals onheuse bejegening, seksuele intimidatie en problemen met ophalen gemeld,’ schrijft hij in zijn rondvraag. De kwetsbare doelgroep voelt zich niet serieus genomen door de uitvoerende Bios Groep, noch door de gemeente. De Ombudsman werd ingeschakeld en concludeerde dat Zaanstad haar verantwoordelijkheid moet nemen bij klachten, maar Van Braam ziet dat nog niet gebeuren.

Gemeente laat het afweten

‘Doordat gevraagde gegevens van Bios niet verstrekt worden kan er niet gecontroleerd worden of het goed gaat en of afspraken worden nagekomen. Hierdoor moest een Wob-verzoek ingediend worden om dit (deels) boven tafel te krijgen.’ En de gemeente erkent niet langer dat er ‘iets structureel mis is met de klachtenafhandeling bij zorgtaxi Bios Groep,’ aldus Van Braam.

Hij vraagt zich onder meer af waarom Zaanstad daar niet bovenop zit en hoe het komt dat in drie jaar tijd zes gemeentelijke contractmanagers die functie hebben gehad. Ook stelt hij de vraag waarom Kom er Uit zou meewerken aan een plan van eisen voor de volgende aanbesteding, als er op dit moment geen erkenning is voor misstanden zoals doorrijden met een omgevallen rolstoel of ‘kwetsbare mensen aan hun lot overlaten midden in de nacht, zonder noodnummer’.

Meldpunt

Mensen met klachten over het aanvullend openbaar vervoer kunnen per e-mail terecht bij het meldpunt [email protected] of teleurstellende ervaringen  telefonisch doorgeven via het nummer 06 5598 5099. Ook positieve verhalen horen ze daar overigens graag. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen