Twee appartementen in bovenwoning Zuiddijk Zaandam

In de woning aan de linkerkant moeten twee appartementen komen.
In de woning aan de linkerkant moeten twee appartementen komen.
Foto: Google Street View

Er was enkele jaren geleden sprake van vier appartenementen in de bovenwoning aan de Zuiddijk 79 in Zaandam, maar nu is er een aanvraag binnengekomen voor een uitbouw aan de achterzijde en het splitsen van het appartement in twee wooneenheden.

 

 

De begane grond van het pand uit 1906 – zoals de gevelsteen aangeeft – heeft een horecafunctie en was eerder onder andere een cadeauwinkel en een snackbar. Het huidige appartement heeft volgens Huispedia een oppervlakte van 91 vierkante meter.

Bezwaren indienen nog niet mogelijk

De gemeente moet aanvragen voor omgevingsvergunningen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht publiceren voordat er door het college een beslissing over genomen wordt. Op dat moment kunnen er nog geen bezwaren tegen worden ingediend. Dat is pas mogelijk nadat het besluit gevallen is en dat ook openbaar gemaakt is.

Vragen PVV

De PVV stelde gisteravond in de gemeenteraad vragen over de voortdurende woningsplitsingen en verkameringen in Zaanstad, hoewel daar paal en perk aan is gesteld met strengere regels. Fractievoorzitter Peter van Haasen is vooral niet te spreken over nieuwe vergunningen voor kamerverhuur op korte afstand van al verkamerde woningen. Huiseigenaren die hun bezit zonder toestemming van de gemeente hebben verbouwd voor kamergewijze verhuur hebben tot 1 oktober de tijd gekregen om dat te melden bij de gemeente en de situatie alsnog te legaliseren.

Onduidelijkheid duurt voort

Bij verkamering – niet bij splitsing – geldt nu dat er minimaal 100 meter afstand moet zijn tussen dergelijke panden en voor nieuwe aanvragen geldt dat ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Maar wat nu als er volgende week een aanvraag binnenkomt voor een nog te vertimmeren woning en een week later een andere eigenaar zich meldt om een al bestaande illegale situatie te legaliseren? Wie gaat dan voor? Wethouder Wessel Breunesse had er geen duidelijk antwoord op en de PVV komt er ongetwijfeld nog op terug.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen