Rechten non-binaire burgers gaan CDA aan het hart

Foto: CMO.nl / Grenzeloos

Het CDA vindt het na de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank om bij wijze van uitzondering een non-binaire geslachtsaanduiding in het paspoort en met terugwerkende kracht in de geboortacte toe te staan tijd om door te pakken en van de uitzondering de regel te maken. Daar zou Zaanstad zich hard voor moeten maken.

Op 21 juli 2021 verscheen in Het Parool een bericht over de uitspraak en dat zette steunfractielid Nick Hendriks aan tot schriftelijke vragen. De huidige wetgeving staat alleen een verandering van het geslacht naar man of vrouw in het paspoort toe: een wijziging naar een genderneutrale status voor mensen die zich noch het één noch het ander kan wettelijk gezien eigenlijk nog niet. De rechtbank in de hoofdstad baseerde zich op het beginsel van gelijke behandeling: volgens de rechter wordt ‘een ongerechtvaardigd onderscheid’ gemaakt tussen personen die de overtuiging hebben tot het andere geslacht te horen en personen die non-binair zijn.

Lobby via VNG

Hendriks wil nu weten hoe het college van Zaanstad tegen dit oordeel aankijkt en of het daar consequenties aan gaat verbinden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten te pleiten voor een wetswijziging. Het CDA noemt het ‘voor de emancipatie en het welzijn van mensen die zich identificeren als non-binair wenselijk om een genderneutrale aanwijzing te kunnen krijgen in het paspoort of in de geboorteakte’. Dat betekent in de praktijk dat de M of V wordt vervangen door een X.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen